Talita

Keresztény női magazin

Készíts tejtermékeket: finomabbak!

turo
Bizonyára sokan készítettek már aludttejet, de azt nem mindenki tudja, hogy ha annak tetejét óvatosan leszedjük, finom tejfölt kapunk. A maradékból pedig túrót készíthetünk, ha nem túl sűrű szövésű vászonba csomagolva, egy rúdra felkötve lecsöpögtetjük.


A csöpögtetés ideje a túró mennyiségétől függ. Természetesen ez csak házi tej esetében sikerülhet, mert annak van tartalma is. Bolti tejből az aludttej nagy része is csak savó lesz.

Fontos, hogy olyan házi tejet vegyünk, amellyel tisztán bánik a gazda. Erről meggyőződhetünk, ha elmegyünk hozzá, és megnézzük a fejés körülményeit. Még a vásárolt tej is megromlik hamar, ha az edények nem voltak tiszták. Egyébként a frissen fejt tej 2-3 napot is kibír forralás nélkül, még a legnagyobb melegben is. Tehát ha nyáron megvesszük már reggel a piacon a tejet, még nyugodtan elmehetünk a boltba is vásárolni, nem kell egyből hazarohanni. Ha van rá mód, kézi fejésű tejet vegyünk, mert gépi fejésnél sokszor megsebzik a tehén tőgyét, amiből aztán gyulladt tej folyik. Természetesen ezt nem kell általánosnak venni. Ha mindezeket rendben találjuk, akkor is előfordul, hogy „szaga” van a tejnek. Ettől nem kell megijedni, mert valószínűleg olyan növényt evett a tehén, ami érződik a tején.

A tejet otthon öntsük lábasba, és még rögtön ne forraljuk fel, mert másnapra az értékes tejszín „felül” a tej tetejére. Ha ezt leszedjük és felforraljuk, tartós tejszínt kapunk, amelyet ételek készítéséhez, esetleg kávéhoz is használhatunk. Felverve pedig finom tejszínhabot, amely nem esik azonnal össze, mint a bolti változat.
hazi_vaj

Ha nincs szükségünk tejszínre, akkor friss vagy tartós vajat is készíthetünk belőle. Ne ijedjünk meg, nincs szükség köpülőre, elég egy befőttesüveg is.
Friss vaj esetében a tejszínt öntsük az üvegbe, és fel-le rázogatással rövid időn belül vajat kapunk. Az üvegben lévő zsiradék a vaj, amely elválik az írótól. Szűrjük le, de az írót ne öntsük ki, hanem igyuk meg, mert nagyon finom és vitaminban gazdag innivaló. Aztán nyomkodjuk ki jól a vajat, kezünkben gombóccá formálva, majd öblítsük le folyó vízzel. Formára alakítva tegyük a hűtőbe, amíg megdermed.
Ha tartósítani szeretnénk, forraljuk fel a tejszínt, hűtsük le, majd a folyamat ugyanez. Nagyon finomat kapunk, amellyel kiválthatjuk a mérgekkel teli margarinokat. Ha tejfölt és túrót szeretnénk készíteni, érdemes a tejszínt rajtahagyni, és úgy megaltatni a tejet.

A legismertebb francia cég legfinomabb termékeit is lekörözi a házilag készített joghurt vagy kefir. Ehhez a tejet forraljuk fel, hogy azokat a gombákat elpusztítsuk benne, ami a tejaltatáshoz szükséges. Ha első alkalommal készítjük, akkor oltónak vegyünk egy pohár élőflórás natúr joghurtot, valamint egy pohár élőflórás kaukázusi kefirt. A felforralt tejet hűtsük vissza, majd vegyük két edénybe. Az egyikbe keverjük bele a joghurtot, a másikba meg a kefirt. Érdemes habverővel belekeverni, így teljesen összekeveredik. A tej mennyiségétől függően hagyjuk kint szobahőmérsékleten az edényeket, a joghurt és kefir szilárdulásáig. (Egy-egy liter esetén kb. fél-egy nap, melegtől is függően.) Ha kész, tegyük be a hűtőbe őket, és következő alkalommal az oltáshoz már ebből vegyünk ki egy-egy pohárra valót. Ha gyümölcsös joghurtot szeretnénk enni, télen keverjünk bele egy kis lekvárt, tavasztól őszig pedig ott van a gyümölcsök változatos palettája.

Érdemes kipróbálni ezeket, és biztos vagyok benne, ha megkóstolják, nem fogják többé megvenni a boltit, mert nemcsak olcsóbbak, egészségesebbek, de finomabbak is.

Az eredeti cikk itt olvasható.

1. kép innen

2. kép innen

Ajánlott cikkeink:

Mire jó a búzafű(lé), és hogyan termesszük otthon? 

A brokkoli gyógyereje Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162