Kettő az egyben: diós kuglóf és fahéjas kalács
Torockón ettem tavaly nagyon finom diós kalácsot, és azóta tervezem, hogy akkor nekilátok itthon is a kelt tészták készítésének. Végre belevágtam – családi segítséggel.
Élt bennem egy kép, hogy milyen is legyen az a diós kalács, és miután a szakácskönyveimben nem találtam megfelelő receptet, fénykép alapján a neten megtaláltam Cookta oldalát a vágyott kaláccsal. Cookta, ahogy magáról írja, “házi ember”, és valóban, receptje férfiasan lakonikus és nagyvonalú volt, de nagyon vonzó. Ezt a receptet alkalmaztuk férjemmel a magunk képére. Íme:
Hozzávalók:
60 dkg finom liszt
1 zacskó (7g) szárított élesztő
1 zacskó vaníliás cukor
2 evőkanál vaj/margarin
3-4 evőkanál cukor
2 egész tojás + 1 a teteje megkenéséhez
3,2 dl tej
1 csapott kávéskanál só
A töltelékhez:
10 dkg dió (őrölt, vagy durvára vágott)
1-2 dkg fahéj
20 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Cookta javaslatára kenyérsütővel dagasztottuk a tésztát. Beletettük a tejet, az olvasztott vajat, sót, cukrot, majd beleszórtuk a liszet, végül az élesztőt. Majd bekapcsoltuk a másfél órás pizzatészta programot. Amikor ez lement, még a kályha tetején fél órát hagytuk kelni a tésztát, mert nem jött fel eléggé. (Ezt nem mindig van időnk kivárni, de enélkül is sikerült a kalács.)
Ha megvan, át kell gyúrni egy kicsit lisztezett deszkán. Majd a tésztát két részre osztottuk, kinyújtottuk. Mindkettőt megkentük egy kicsit olvasztott vajjal, aztán elrendeztük az egyiken a dió-cukor (10-10 dkg) illetve a fahéj-cukor (1-10 dkg) keveréket.
Feltekertük, és a diósat , mint egy kígyót, belefektettük az öcsém által készített gyönyörű kuglóf-formánkba. A másikat pedig fonott kalácsra készítettük el, és egy kis fém sütőformába helyeztük. Mindkettőt ruhával lefedve hagytuk még 15-20 percet kelni a cserépkályha tetején. Ezután megkentük tojással, majd egymás után 175 fokos (5-6-os fokozat a 8 fokozatos gázsütőnkben) sütőben 20-25 percig fedés nélkül sütöttük, majd Cookta remek tanácsa szerint rádobtunk egy sütőpapírt a tetejére, hogy ne égjen meg, és még újabb 20-25 percig sütöttük – sajnos, amikor a fahéjas volt a sütőben, megfeledkeztünk erről, és látjátok is a nyitóképen, hogy a teteje egy kicsit kiszáradt! De azért így is finom volt.
Azóta még kétszer készítettünk diós kalácsot fonott kalács formában, az egész tésztából, és remek lett. Különösen, hogy továbbfejlesztettük a receptet: a sütés előtt a nyers tészta tetejét egy kanál olvasztott vaj-felvert tojás keverékkel kentük meg, majd mielőtt rátettük a sütés közepén a sütőpapírt, azelőtt néhány perccel újra megkentem. Ettől a tészta még foszlósabb és szebb lett!
Kóczián Mária
Fotók: Klausz Péter
Kelt tészták még:
Karácsonyi receptek 3. – Bejgli-iskola
Tweet