Talita

Keresztény női magazin

Baglaspusztai cigányok méltóságáért

Baglas_61
„Engem az a cél vezetett a cigányok közé, hogy segítsek nekik felismerni az emberi méltóságukat. A magyarokat, nem cigányokat pedig szeretném rádöbbenteni a cigányok méltóságára, és közelebb hozni ezt a két különálló világot.” (Somos László, plébános)

Baglaspuszta

Számunkra elképzelhetetlen nyomorban és kilátástalanságban tengődik a Somogy megyei Baglaspuszta lakossága. A település mintegy 120 lakójának fele gyermek – és cigányok. Húsz éve az erdőben laktak – még tíz éve is (!) találtak gyermeket az erdőben.

Baglas_29

Ennek következtében a felnőttek nagy része írástudatlan, szakképzetlen – képzettség és szakma hiányában pedig esélyük sincs, hogy munkát találjanak –, de közlekedési és munkalehetőség elérhető távolságban amúgy sincs.

Baglas_05

A szociális ellátások, segélyek, időnként közmunka biztosít némi megélhetést számukra. Az egy főre jutó jövedelem havonta 15–18 ezer forint. Jobb híján fémgyűjtéssel, kukázással, gyógynövénygyűjtéssel egészítik ki csekély jövedelmüket.  A kukázást betiltották Kaposváron, a fémgyűjtéshez pedig közel 100 000 forintos tanfolyamot kellene elvégezni – így „természetesen” mindkettőt szigorúan büntetik. A havi kereset fele általában a büntetésekre megy el.

A Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány

A kaposfői plébánián és a hozzá tartozó 7 településen Somos László plébános ( a lenti képen jobbra) immár 15 éve végzi mintegy 700 cigányember testi és lelki gondozását. Igyekszik enyhíteni az ott lakó emberek nyomorán, segíti a gyermekek oktatását, nevelését.

Baglas_91

Munkájának hatékonyabbá tétele érdekében jött létre a Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány, amelynek fő célja a gyermekek tanulásának segítése, az ott élő emberek szociális és jogi ellátása, közösségfejlesztés.

Baglas_01

Az elmúlt években pályázatokból, egyházi támogatásokból tanodát, közösségi házat, fürdőt és mosodát építettek. Az alapítvány munkáját néhány lelkes munkatárs (pedagógus, szociális munkás) családgondozással, a gyermekek foglalkoztatásával, táboroztatásával stb. segíti.

Baglas_48

 Somos László plébánost 2010-ben Wallenberg-díjjal tüntették ki másfél évtizedes cigánypasztorációs munkájáért.

A jelenlegi legfontosabb feladatok: a baglaspusztai gyerekek hétvégi étkezésének megoldása, valamint két család rombadőlt (3×3 nm-es) sárháza helyett új téglaépület építése. Igazi plébánosi feladatok!

A Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány minden adományt hálásan fogad. Amire legnagyobb szükség lenne: – fejlesztő eszközök, színes ceruzák, kirakók, gyurma, kréta, színes papír, mesekönyvek – baba- és gyermekruhák, pelenka, cipők, gyermekjátékok – gyógyszer a gyerekeknek a téli időszakra – sparhelt, vaskályha, mosógép, babakocsi, babaágy, pokrócok, tartós élelmiszer, mosópor, szappan, fogkefe, fogkrém, vitaminok, vérnyomásmérő – egyszóval szinte bármi… Pénzbeli adomány: OTP Bank: 11743002-20186155 Postacím: Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány 7523 Kaposfő, Kossuth Lajos u. 159. Tel.: 06-82-713-271 E-mail: kaposfo.szterzsebet@gmail.com

 

Harmat József

 

Fotók: Szabó Orsolya, Harmat József


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162