Talita

Keresztény női magazin

Klasszikus tojásos nokedli

tojásos nyitó2
Tegnap este nekiálltunk főzni a férjemmel. Péter kiváló nokdlit készít, tojás pedig mindig van itthon, mert tartunk tyúkokat.

 

 

 

 

 

 

 

Életünk szakácskönyve Horváth Ilona munkája, ez az, amiből minden alapételt elkészítünk. A nokedli is ennek nyomán készült.

Hozzávalók, amint a képen látszik is:

50 dkg liszt
2 tojás
2 ek. langyos olaj
1 dl tej

víz

10 tojás

tojásos hozzávalók

Egy nagy lábasban felteszünk sós vizet forrni. Amikor már majdnem felforrt, az anyagokat egy nagy tálban összekeverjük, annyira, hogy összevegyüljenek. Nem szabad sokat keverni. Azért kell előbb feltenni a vizet, mert ha a tészta áll, megkeményedik, és akkor lesz a legfinomabb, legkönnyebb, ha közvetlenül összekeverés után már ki is főzzük!

tojásos2

A lágy tésztát galuskaszaggatón a forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Akkor leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük.

tojásos3

Serpenyőben olajon átforgatjuk, meg is piríthatjuk egy kicsit. Aztán a feltört, felvert, ízlés szerint sózott tojást ráöntjük, és addig sütjük, amíg olyan állagú lesz, ahogy a tojásrántottát szeretjük. Van, aki nyersebben, van, aki kiszárítva szereti.

tojásos serpenyőben

Tálaláskor díszíthetjük újhagymával, petrezselyemmel. Szoktunk rá sajtot is szórni. Így kevésbé klasszikus, de annál kiadósabb!

Ecetes fejes salátával a legfinomabb!

 

 

Kóczián Mária

A szerző fotóival

Tojásos receptjeinkből:

Lengyel tojás – hagyma nélkül!

Talita madridban – Tortilla de patatas

Vacsora tíz perc alatt

Töklecsót főzök!

Kenőkék


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162