Talita

Keresztény női magazin

Környezetbarát háztartás 3. – Hogyan takarítsuk (jól) a fürdőszobát?

furdoszoba1
A lakás másik takarítási „veszélyzónája” (a konyha mellett) a fürdőszoba. Szinte nincs olyan, hogy minden teljesen tiszta lenne – vagy ha igen, csak percekig. A harcot természetbarát vegyszerekkel érdemes folytatnunk.

 


Mosdó és kád

A fürdőszoba főszereplői: a mosdó és a kád (vagy zuhanytálca). A zsíros-koszos karima eltávolítására a boltokban kapható hideg zsíroldót ajánlgatják, de az egy erősen mérgező, maró, kálium-hidroxidot tartalmazó anyag. A környezetbarát háztartás ebben az esetben is a már megismert mosószódás oldatot használja. A szórófejes flakonból ráfújjuk a felületre, majd hagyjuk rajta állni, amíg máshol rendet rakunk. Ezután egy szivaccsal átdörgöljük, és lezuhanyozzuk. Ez a szappan- és rozsdafoltok esetén is beválik, bár azokra elegendő az ecetes víz és némi dörzsölés is. Ha igényünk van az illatosításra, csepegtessünk például teafaolajat a flakon tartalmába!

Vízkő

Nagyobb feladat a vízkő eltávolítása. A korábban erre használt sósavtartalmú oldatok nagyon veszélyesek, erős mérgek, ráadásul a zománcozott felületet is oldják. Helyettük használjuk a már korábban ismertetett ecetes vagy citromsavas oldatot! (Ecetet könnyebb beszerezni, de citromsavhoz is hozzájuthatunk nagyobb élelmiszerboltokban – a befőzéshez szükséges holmiknál vagy a teák közelében – vagy patikákban.) A csaptelepeket és mosdókat befújjuk az ecetes oldatos flakonból, így a friss vízkő azonnal lejön. A régi, vastag vízkőréteggel nem lehet ilyen könnyen elbánni, azt áztassuk be előbb ecettel benedvesített ronggyal, amit a csap köré tekerünk, vagy a foltra teszünk.

Előfordulhat, hogy a vízkő a zuhanyrózsa lyukait is eltömíti. Ilyenkor nejlonzacskóba tegyünk ecetet, és húzzuk rá a zuhanyrózsára, hogy benne ázzon!

A járókő felmosására ecetes víz a legalkalmasabb.

Fontos: A természetbarát szerekkel is óvatosan bánjunk, használjunk gumikesztyűt, a karunkat is védő ruházatot, és lehetőleg nyitott ablaknál-ajtónál dolgozzunk!

Tükör- és üvegfelületek tisztítása

Ecetes-alkoholos víz keverékével lesz a legszebb a tisztított felület. Csíkmentesen szárad, és hamar elmegy a szaga. Készítsük frissen, a munka előtt, mert az ecetsav-baktériumok az alkoholt is ecetté alakítják, így elvész az alkohol hatékonysága. (Denaturált szeszt ne használjunk, mert mérgező és büdös!)Lefolyótisztítás Az agyonreklámozott, drasztikus lefolyó-tisztítószereknél is tapasztalhattuk, hogy az igazán „dugult” esetekben mit sem érnek. A mechanikai tisztítást sajnos nem kerülhetjük el. A fürdőszoba járófelületén lévő összefolyót időnként ki kell tisztítanunk. A csövek dugulásainak elhárítására érdemes vennünk egy „csőgörényt”.

Enyhébb esetekben öntsünk valamilyen lúgos anyagot a lefolyóba (mosószódát, szódabikarbónát vagy Na-perkarbonátot), és öntsünk utána forró vizet! A lúg elszappanosítja a zsíros szennyeződést, így az vízben oldhatóvá válik. A lefolyók szagtalanítását ecet beöntésével érhetjük el. (Az ecet szaga hamar megszűnik.)

A vécé

Nem valami gusztusos foglalatosság ez sem, de el kell végezni. Igénybevételtől függően körülbelül hetente érdemes ecetes-vizes oldattal és kefével átmosni. A szórófejes flakonból a perem alá is lehet fújni, így elkerülhetjük a hipót tartalmazó tisztítószerek használatát. Az ecet ugyanúgy fertőtlenít, de károkozás nélkül lebomlik a természetben. Az illatot – ha igényeljük – alkoholba kevert néhány csepp illóolajjal érhetjük el.

Végül marad a rém: a penész

A nedves, párás levegő miatt gyakran kialakul a csempén, falon, zuhanyfüggönyön, műanyag szőnyegen… Véglegesen megszüntetni a pára miatt nem lehet, ezért folyton próbálkozni kell az eltávolításával. A boltokban kapható drága penészirtók valójában szagosított hipók. Makacs penésznél sajnos előfordul, hogy hipóhoz kell folyamodnunk (de akkor is az olcsó kiszerelésűt vegyük, ne a penészirtónak nevezett drága szert), és tegyük szórófejes flakonba. Amikor a családunk tagjai nincsenek otthon vagy a közelben, nyitott ablaknál fújjunk kis adagokat a makacs penészes felületre! Hagyjuk állni, amíg kifehéredik! A falat nem szabad dörzsölni, mert elszíneződik, de máshonnan lemoshatjuk. Sajnos nehezen oszlik el a hipó szaga.Ha a penész csak szórványos, nem erős, akkor próbálkozzunk a sokkal környezetbarátabb perkarbonátos oldattal!

Penész elleni szer: Szórófejes flakonban, 2 dl meleg vízben oldjunk fel 2 evőkanálnyi perkarbonátot, és spricceljük a penészes felületre, majd hagyjuk hatni! Ezt többször ismételjük meg!

Szellőztessük gyakran a fürdőszobát!

 

Kölnei Lívia

Korábbi hasonló cikkeink:

Környezetbarát háztartás 2. – Egy rázós hely: a konyha takarítása

Környezetbarát háztartás 1. – Hogyan takarítsuk az előszobát?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162