Körtés-kakaós süti
A kertünk végében van egy körtefa, ezért minden évben elteszek körtebefőttet és körte chutney-t (csatnit) húsokhoz. Próbálom minél több mindenre felhasználni a körtét, ha például húst sütök, akkor a hús mellé is szoktam körtét–almát tenni a sütőbe. De azért az alábbi süti az igazi!
Még a hullott körtét is felhasználjuk: finom körtepálinka készül belőle. Ami már pálinkának se jó, azt komposztáljuk, hogy a jövő évi zöldségtermés tápanyagszükségletét biztosítsa.
Most egy olyan sütemény receptjét osztom meg a kedves olvasókkal, ami az eredeti recept szerint meggyel készül, de én körtével ízesítettem. Még egy változtatást végeztem a recepten: egy kis kakaóport is szórtam a tésztába, így egy kakaós–körtés süti lett a végeredmény.
A kakaót nyugodtan ki is lehet hagyni. Jó puha még másnap is, feltéve, ha marad belőle. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül. Másik előnyös tulajdonsága, hogy olyanok is bátran kipróbálhatják ezt a receptet, akik még soha életükben nem sütöttek semmit. Annyira egyszerű, hogy nem lehet elrontani. Természetesen más gyümölccsel is elkészíthető, például cseresznyével, almával, szederrel, szilvával.
Bár az eddigi receptekben nem írtam, de gyakran használok kristálycukor helyett barnát, a finomliszt helyett pedig teljes kiőrlésű vagy rozslisztet. Természetesen mindenki úgy készíti, ahogy jólesik.
Akkor lássuk a receptet:
1 bögre apróra vágott körte
1/2 bögre apróra vágott dió, de ezt nyugodtan ki lehet hagyni, ha nincs otthon
3/4 bögre kristálycukor
2 bögre finomliszt
1/2 bögre étolaj
4 db tojás
1 teáskanál fahéj
2 púpozott evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
A tojást a cukorral habosra keverem, utána a hozzávalókat is belekeverem.
Előmelegített sütőben 175 fokon 45 percig sütöm.
Jó étvágyat!
R. Nagy Csilla
Tweet