Kókuszkocka
“…Ez a művelet a gyerekek kedvence. Ilyenkor a tészták fejest ugranak a „csokitengerbe”, majd mennek a „kókuszhomokba” megszáradni.”
Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
20 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2 evőkanál olvasztott méz
30 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
1,5 dl tej
A mázhoz:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 dkg kakaó (2 púpozott evőkanál)
0,5 dl tej (3 evőkanál)
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A tojást a cukorral habosra keverjük. Ebbe belekeverjük az olvasztott vajat és mézet. Egyszerűsíthetjük az olvasztást azzal, hogy először a vajat olvasztjuk fel, majd ebbe beletesszük a mézet és együtt melegítjük tovább. Vigyázat! Nem főzni kell, csak olvasztani, sőt a méz már könnyen leéghet, ezért csak néhány perc az egész művelet. Ebbe szoktam beleönteni a 1,5 dl tejet. Ennek két haszna is van: az egyik, hogy a meleg vaj és méz nem fog tovább melegedni magában, a másik nyereség, hogy „kiöblíthető” vele az edény alja, nem kell annyit kanállal ügyeskedni.
A kikevert tojásba öntjük az olvasztott vajas, tejes méz egy részét. Itt is vigyázni kell, ha túl melegen öntjük bele, azonnal összekapja a tojást és csomós lesz. Ezért kicsit várjunk a hozzáadással. Addig kimérjük a lisztet, amelybe belekeverjük a szódabikarbónát. A cukros, mézes, vajas tojásba apránként keverjük a lisztet, hogy ne maradjanak csomók a tésztában. Fokozatosan hígítjuk a lisztes masszát a maradék olvasztott vajjal. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és közepesen előmelegített sütőben közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk.
A mázhoz is megolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot és a kakaót. A végén beleöntjük a tejet. Amikor annyira kihűlt a csokimáz, hogy nem folyik le azonnal a beleforgatott tésztáról, akkor egyenként belemártjuk a kiskockákat és utána a kókuszreszelékbe hengergetjük meg. Ez a művelet a gyerekek kedvence, nemcsak a kiváló nyalakodási lehetőség miatt, hanem a játékossága miatt is. Ilyenkor a tészták fejest ugranak a „csokitengerbe”, majd mennek a „kókuszhomokba” megszáradni.
Megjegyzés: Nekem mindig marad „meztelen” tészta, amire már nem jut máz. Ez is nagyon finom mézes sütemény, kiváló teasüteményként használható.
Ráczkevy Edit
A nyitókép a szerző saját felvétele.
Tweet