Könnyű, nyári ebéd – batáta, brokkoli, tápióka felhasználásával
Bújtatott brokkoli fűszeres édesburgonya-raguval és pirított újburgonya-karikákkal. Desszertnek pedig kakaós tápiókapuding friss gyümölcsökkel.
Az ételnek csak a neve ilyen hosszú, nagyon hamar elkészül. Lássuk csak sorban:
Bujtatott brokkoli
A brokkolit rózsáira szedve sós vízben megfőzzük, majd a levétől leszűrve olíva olajjal kikent tepsibe terítjük. Megszórjuk reszelt sajttal, majd nyakon öntjük tejföllel, amibe egy egész tojást esetleg némi sót keverünk. 200 C-fokon 20-25 perc alatt a sütőben megsütjük.
Édesburgonya-ragu
Olíva olajon megfuttatunk két-három szál apróra vágott újhagymát, egy fél zöldpaprikát (szintén apróra vágva) és 3-4 db apró paradicsomot, majd beleszórjuk a kis kockára vágott édesburgonyát (batáta). Sózzuk, borsozzuk, majoránnát is adunk hozzá és a párolás végén 2-3 gerezd fokhagymát. Némi víz hozzáadása szükséges a puhára pároláshoz.
Újburgonya-karikák
Egy kicsi tepsibe kevés olíva olajat teszünk, ráterítjük a burgonya karikákat, egyenként sózzuk és sütőben pirulásig sütjük.
Kakaós tápiókapuding friss gyümölcsökkel
3-4 evőkanál tápiókagyöngyöt vízben 10-15 percig előáztatunk, majd a vízzel együtt feltesszük főni. Egy deci kókusztejet, 1 evőkanál kakaót, ízlés szerint fahéjat, cukrot vagy édesítőszert is adunk hozzá, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a fehér színű gyöngyök áttetszővé nem válnak és a gyöngyből kifővő zselatin besűríti a pudingunkat. Ha túl sűrű a főzet és a tápiókagyöngyök még nem kocsonyásodtak el, kemények, további vizet adagolunk hozzá. Ha elkészült, poharakba osztjuk, s ha kihűlt, friss gyümölcsöket darabolunk a tetejére, esetleg bele is.
Néhány gondolat a tápiókáról:
A tápióka a manióka (kasszáva) gyökerének feldolgozott formája. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos, íztelen és szagtalan, ám proteinben és keményítőben rendkívül gazdag növény. Világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. A maniókát elsőként valószínűleg a maják termesztették. A maniókának nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető, spenótpótlóként szokták használni, jóval több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a növény gyökere. A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából kritikus országokban az egyik legfontosabb, mindennapi alapélelmiszer. A maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül a tápióka, amelyből a leggyakrabban puding készül, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele. Zselatinizált, nagyjából két mm átmérőjű granulátum. Ma már számos, különböző formában megvásárolhatjuk a tápiókát, például szirup vagy por állagban, gyöngy formátumban, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain. A tápióka glutén- és laktózmentes. Forrás , Kép forrása
T. Balázsovics Katalin
Fotók: Antalffy Yvette
Tweet