Talita

Keresztény női magazin

Kutya+hideg

kutyahideg
Beköszöntött a hideg idő, ilyenkor nem árt a kutyákra is gondolnunk. Főleg azokra, akiket kint tartanak, és nem a jó meleg lakásban nézik a fotelből a hóesést.

Elsősorban azoknak szól a cikk, akik kezdő kutyatulajdonosok, és a kutyusuk első telét tölti a szabadban.

 
A szabadban élő kutyák közül a hosszabb szőrűek, bundások jobban bírják a hideget, mint rövid szőrű társaik, de természetesen nekik is szükségük van egy jó kis kuckóra, kutyaházra, ahol meghúzhatják magukat a hideg elől.

Érdemes szélvédett, esetleg fedett helyet találni a kutyaháznak. Ma már mindenféle hiper-szuper hőszigetelt kutyaházat lehet kapni. Ha vásárolunk, ha magunk készítünk házat, mindig figyeljünk arra, hogy kényelmes legyen, de ne legyen túl nagy! Így a kutya testmelegét bent tudja tartani, és sokkal jobban „befűti”magának a házát a téli időszakban, mint egy tágasabbat.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy nem árt, ha kis lábakon áll a ház, mert ezek védelmet nyújtanak az esőtől, latyaktól.

Téli időszakban érdemes kicsit komfortosabbá tenni a kutyaházat belülről is. Lehet rongyot, pokrócot tenni bele, de figyeljünk ezek rendszeres cseréjére! Vannak, akik rongy helyett szalmát tesznek be, ez is jó megoldás. Én télen a bejárat elé függönyt is felszögeltem, ez nagyon jó szolgálatot tett a hideg ellen. Egy kiszuperált padlószőnyeg-darabot használtam erre a célra. Körülbelül 7cm-es csíkokra vágtam függőlegesen. Természetesen nem vágtam végig, hanem a teteje előtt 10-15centimétert egyben hagytam.

Télen fontos a táplálkozásra is odafigyelni, hiszen ilyenkor a kutya szervezetének több energiára van szüksége. Nagyobb tápértékű, energiadús táplálékkal etessük kedvencünket! A testhőmérsékletük fenntartása miatt több energiát égetnek el, de egyben el is raktároznak bőr alatti zsírszövet formájában, ami jól szigeteli őket.

Ha valaki száraz táppal eteti kutyáját, a hideg időszakban nem árt, ha a tápot egy kis meleg vízbe vagy meleg húslevesbe áztatja. Praktikus egy nagyobb fazékkal főzni húslevest a kutyának, és azt kis adagokban, tasakokban vagy műanyag edényekben a mélyhűtőben lefagyasztani, így csak elő kell venni előző este.

A nagy hidegben a kutya vize hamar megfagyhat, ezért célszerű langyos vizet önteni a táljába, és mindig ellenőrizzük, nem fagyott-e be!

Lakásban tartott kutyusok esetén másra kell figyelnünk. A hideg idő beköszöntével a bérházban élő gazdik mozgásigénye lehet, hogy csökken, de kedvencüké nem. Ezért ügyeljünk arra, hogy kutyánk télen is eléget mozogjon!

A menhelyeken élő kutyusokról és a kóbor kutyákról se feledkezzünk meg a tél folyamán! Ha van otthon elhasznált ruhanemű, takaró, lepedő, ne dobjuk ki! Érdemes összegyűjteni, és elvinni egy menhelyre. A hideg idő beálltával a menhelyeknek szüksége lehet az ilyenfajta segítségre is.

 

R. Nagy Csilla

R. Nagy Csilla elérhetőségei:

kutyabajom@gmail.com

http://www.facebook.com/kutyabajom.kutyabajom

Kép innen

Csilla korábbi kutyás cikkei:

Ha Bettit időben ivartalaníttattuk volna…

Kutya nélkül élni…


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162