Talita

Keresztény női magazin

Lehet tiszta a szex? – 2. rész

claude_jade_francois_truffautMi történik, ha a testi tisztaságom mindennél fontosabbá válik számomra? Ha fogadalmat teszek a házasság előtti nemi érintkezés kerülésére?

A szexuális késztetés nagyon erős lehet, különösen fiatalkorban. Gátlása óriási energiákat emészthet fel, ha valaki nem tudja ezt helyesen kezelni. Nem is feltétlenül sikerül, de a saját magamnak tett fogadalom kötelez. Ha megszegem, azt érezhetem, hogy nemcsak gyengévé, de becstelenné is válok magam és mások előtt. Amikor egy késztetéssel nem tudok mit kezdeni, akkor elfojtom magamban, és így számomra ellenőrizhetetlenné válik.

Egy közösségében tisztaságáért különösen becsült fiú számára annyira kezelhetetlenné vált ez az ösztön, hogy egyre gyakoribb önkielégítéssel könnyített magán. A megoldása szokássá, majd leküzdhetetlen kényszerré vált, amit súlyos bűntudat, önértékelési problémák, végül hangulatzavar követett.

Mi történik, ha mégis sikerül a kontroll, és a szexuális energiáimat képes vagyok magasabb szinten megélni? Nagy ötletek, alkotások, művek születtek már ilyen indíttatásból, közösségek formálódtak, ami mindenképp értékteremtés. Az élet számos területén használhatom ezt az erőt, ha képessé válok az uralására. De vajon nem szakadok el teljesen a saját testi vágyaimtól ezáltal? És mi lesz, ha nem találok vissza hozzájuk, amikor ideje van? Vagy hirtelen hatalmas erővel rám tör, és képtelenné válok a kontrollra?

Mi a helyzet a párválasztással? Kinek adok lehetőséget? Kettéosztom a jelölteket tisztákra és tisztátalanokra? Mi lesz (és erre komoly az esély), ha éppen egy olyan személy tetszik meg, aki nem érintetlen? Egyenlőtlennek fogom érezni a kapcsolatunkat? Eleve elzárkózom, vagy ha belemegyek, akkor felrovom neki a „bűnét”? A kapcsolatban én leszek a makulátlan, ő pedig szennyes?

Hogyan élem meg a házasságomat? A házasságon belül mit lehet, és mit nem? Mi van, ha a férfi és a nő igényei eltérnek egymástól? Elég nyitott leszek egy hosszas folyamatban megtanulni, mi jó a másiknak és magamnak? Még akkor is, ha ami jó, elsőre nem tűnik tisztának?

Házasságom hosszú évei alatt a nemi életünk is változni fog. Képes leszek elfogadni, hogy függetlenül attól, hogy tisztán léptem-e a kapcsolatba vagy sem, lesznek problémáink ezen a téren? Nem érzem-e becsapottnak magam akkor, amikor a másik már nem úgy vonzódik hozzám, mint 15 évvel korábban, pedig mi mindig csak egymásnak voltunk? Ha esetleg megakad valaki máson a szeme? Pedig én mindent megtettem érte, csak az övé voltam! És ha nekem tetszik meg valaki más? Ha eszembe jut valaki más? Romlottá válok ezáltal? Vége a tisztaságomnak, elbuktam? Vége a kapcsolatunknak?

Mi van akkor, ha képes vagyok megtalálni az egyensúlyt, és egy hozzám hasonló társsal az oldalamon boldog párkapcsolatot építünk fel? Képes vagyok elfogadni a változásokat, közös erővel túljutunk a szükségszerű kríziseken, és a párkapcsolatunk igazi, intim együttlétté, házassággá válik. Hogyan tekintek majd a többi embertársamra, akiknek ez nem így sikerült? Miképp nevelem majd a gyerekeimet? Szent családként magasodunk a társadalom fölé, esetleg nagyvonalú leereszkedésünkkel mindenkit elriasztunk a Bűnösök Barátjától?

Értelmes kategória a tisztaság a szexszel kapcsolatban? Ami tiszta lehet, az a szándék arra, hogy ebben is, ahogy minden életterületen, a magam és mások javát akarom és képviselem. A tiszta szándék az egyértelműen káros cselekedetek kerülése mellett magában foglalja az őszinte beszédet, az elfogadást, a nyitottságot és tanulni vágyást.

Egy fiatal pap vallomása: „Amikor kijöttem a szemináriumból, egészen eltérően gondolkodtam a házasságról és a szexről, mint most, a plébánián élve. Azt hiszem, elég annyit mondanom egy házaspárnak, hogy ha megvan a szándékuk a tiszta házaséletre, akkor jó. A többi meg sikerül, ahogy sikerül. Nagyobb probléma, ha megvonják maguktól az Oltáriszentséget, az élő Isten jelenlétét a szentségi házasságban, mert bűnösnek érzik magukat a szexuális életük miatt.”

A keresztény élet művészete abban áll, hogy miközben Istenhez, a mennybe törekszünk, ne szakítsuk ketté a földi világunkat.

Szűcs Emese

Előző rész: Lehet tiszta a szex? – 1. rész

Kép: Részlet Truffaut “Lopott csókok” c. filmjéből

Ajánljuk hasonló témájú cikkeinket:

Bűnre visz az élvezet?

Paráznaság a házasság előtti szexuális kapcsolat?

A keresztény szexuális etika néhány sarokköve


Hozzászólások

  • Aranka szerint:

    Ezzel értek egyet:

    “Nagyobb probléma, ha megvonják maguktól az Oltáriszentséget, az élő Isten jelenlétét a szentségi házasságban, mert bűnösnek érzik magukat a szexuális életük miatt.”

    • Orcinus Orca szerint:

      A Legszentségesebb Oltáriszentséget nem vehetjük magunkhoz, ha nem vagyunk alkalmasak befogadni Jézus Krisztus valóságos Szent Testét és Szent Vérét anélkül, hogy mélységesen meg ne bántanánk Őt súlyos bűneinkkel. A szexuális élet bűnei (bármíly gyakoriak is manapság) ne homályosítsák el az élet más területeinek bűneit: Krisztus ingyenes kegyelmi ajándékához, a megváltó Oltáriszentségéhez akkor válunk méltóvá, ha nem bűneink miatti méltatlanságunk (pedig de milyen gyakran van ez így!), hanem cselekvő ViszontSzeretetünk, azaz a Benne való igaz, megváltói hitünk szerint átengedjük Neki életünk minden területét, hogy Akarata szerint személyesen megválthasson bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162