Lengyel tojás – hagyma nélkül!
Gyerekkoromban egy főzős músorból ismertem meg ezt a receptet, amit persze mára a családom ízléséhez igazítottam. De van egy mindenki számára hasznos tulajdonsága is: nem leszel tőle hagymaszagú!
Hozzávalók:
10 db tojás
5 dkg vaj
3 púpozott ek. tejföl
4-6 kk. mustár
frissen őrölt borskeverék
só
Elkészítés:
A jó keményre főzött tojásokat megtisztítom, feldarabolom, majd villával jól összetöröm. Belekeverem a vajat, a tejfölt, a mustárt, sózom, beleörlöm a borsot, és közben igyekszem még finomabbra törni a tojást.
Egy-két órát hűtöm, majd tálalom friss(en sült) kenyérrel zöldséggel, salátával. Fasírt mellé köretnek is kiváló!
Az a titka, hogy mindenből annyi van benne, amennyi éppen ízt ad neki, de semminek nem lehet kiérezni külön az ízét. A vaj adja a tartását, a tejföltől selymes, a mustártól savanykás, a borstól picit, alig észrevehetően csípős.
És biztosan észrevetted, hogy nincs benne hagyma! A gyerekek kicsi korukban nem szerették hagymával, ezért kihagytam belőle. Azóta így készítem, és mindig nagy sikert aratok vele! Vagyis munkába, emberek közé menet is bátran ehetsz belőle annyit – amennyi jut Neked!
Kóczián Mária
A szerző fótójával.
Tojásos receptjeinkből:
Talita Madridban – Tortilla de papatas
Tweet