Talita

Keresztény női magazin

Levendulahetek Pannonhalmán

pannonhalma_levendula 
A levendula virágzásának és részben aratásának idejével esik egybe a Pannonhalmi Levendulahetek rendezvénysorozat a Pannonhalmi Főapátságban június 22. és július 13. között. Utánanéztünk annak is, mire jó a lila több árnyalatában is virágzó, varázslatos illatú gyógynövény.

Ha a természet gyógyító erejét szolgálatunkba tudjuk állítani, az harmóniát, biztonságot, áttételes formában gyógyítást jelent valamennyiünk számára. Ezt szeretné a bencés közösség a monostor gyógynövénykertjét felkereső látogatóknak felajánlani – hangoztatta Várszegi Asztrik főapát a pannonhalmi levendulahetek megnyitóján, pénteken.

A szerzetesközösség napjainkban is foglalkozik gyógynövényekkel. Ennek évszázados hagyományai vannak a bencés rendben. A hajdan volt szerzetes-tudósok lejegyzett ismeretei, receptúrái alapján, ám a mai kor technológiai színvonalán készülnek a gyógynövényalapú termékek, köztük a levendulaolaj, a szappan, a kézkrém és a levendulatea. A gyártásba szigorú minőségi követelményeknek megfelelő külső partnereket vontak be – mondta el Potyondi Ákos, a gyógynövénykert vezetője. Szólt arról is, hogy a gyógynövényházban teázót rendeztek be, ahol a vendégek megkóstolhatják az ősi receptek alapján készített teákat, a levendulahetek idején pedig a különféle levendulaitalokat is.

A levendulaprogram során a Pannonhalmát felkereső vendégek megismerkedhetnek az illatos növény termesztésével, a lepárló műhelyben megtudhatják, hogyan készül a levendulaolaj.

Az ültetvények bemutatatása minden nap fél kettőkor kezdődik. A gyógynövényház délutáni kézműves foglalkozásain az ügyes kezű látogatók a leszárított levendulavirágból kompozíciókat készíthetnek, csokrot fonhatnak. Sőt az üvegfestést is kipróbálhatják, a levendulaolajjal megtöltött üvegeket festéssel díszíthetik saját ízlésük szerint. Gyönyörködhetnek a többi gyógynövénynek is otthont adó kertben, amelyet középkori minta alapján alakítottak ki.

A bencés monostor gyógyászati tevékenységének kezdetei a 996-os alapításig nyúlnak vissza. Egy 1201-ből származó hiteles oklevél a bizonyíték, hogy Szent Márton hegyén az alapítástól kezdődően ispotály működött – mondta el Potyondi Ákos.

A levendulát elsősorban illóolaj formájában használjuk. Csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt gyermekeknél is használhatjuk.
Nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatású, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is használ, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Emellett élénkítő hatása is van. Alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.
Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések esetében, mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában. Hatásos lehet pikkelysömör vagy ekcéma esetében is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő- és bedörzsölőszer formájában. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti annak anyagcsere-folyamatait.
A szekrénybe, ruhák közé elhelyezett levendula kellemes illatot áraszt, és a molyokat is távol tartja.
Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények – például rózsatövek – mellé.
Emellett ma a lakberendezés egy fontos dísze is.
(pannonhalmilevendula.hu)

levendulahetek

Nyitókép: innen. Második kép: innen.

MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó cikkeink:

Mikesy Orsi öko-fortélyai: nem drágább!

A csodálatos körömvirág


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162