Talita

Keresztény női magazin

Lourdes, a film

lourdes-large


Szűz Mária Lourdes-ban először 1858. február 11-én jelent meg egy tizennégy éves lánynak, Bernadette-nek. Az osztrák Jessica Hausner 2009-ben készítette csendes, lassú, elgondolkodató filmjét Lourdes-ról. A most is aktuális alkotásról Egedy Zita küldött be szerkesztőségünkbe véleményt.

Szúz Mária a jelenések során bűnbánatra, a bűnösökért való imádkozásra szólított fel, valamint azt kérte, építsenek kápolnát azon a helyen a tiszteletére. A helyen forrás fakadt, ahol csodálatos gyógyulások történtek. Azóta rengetegen keresik fel Lourdes-ot gyógyulást keresve. Az évek során több tucat ember valóban meg is gyógyult.

A Lourdes az osztrák Jessica Hausner 2009-es filmje. A forgatókönyvet is ő írta. Amikor először olvastam a filmről, eldöntöttem, hogy megnézem. Kíváncsi voltam arra is, tudnak-e az osztrákok jó filmet készíteni, mert amiket a hazai tévében láttam, nem voltak igazán színvonalasak.

A Lourdes azonban rácáfolt erre. (Noha kivételek mindig akadnak, és ez a film nem csupán osztrákok munkája.) A főszereplőt alakító Sylvie Testud megkapta a 2010-es Európai Filmdíjat a legjobb női alakításért, a rendezőnő pedig a 2009-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon FIPRESCI-díjat nyert. Grazban a legjobb forgatókönyvírói díjat vitte el.

A film Christine, a kerekesszékes, sclerosis multiplexben szenvedő fiatal nő szemszögéből láttatja a lourdes-i zarándoklat világát – mégsem lesz zavaróan szubjektív. Sőt, objektivitás mutatkozik meg a kivitelezésben, a jelenetekben, a párbeszédekben. Az készítők nem erőltetik rá a nézőre gondolataikat, meglátásaikat. Meghökkentően kevés a dialógus, ezért támadt egy kis hiányérzetem, de valójában így is mindent érteni. A párbeszédek lényegre törők, nem is kell a szószaporítás.

lourdes2

A beállítások sokszor hosszúak. A kamera néha fél percig is elidőz egy-egy jeleneten, például amikor Christine alszik az ágyában; vagy éppenséggel a film nyitójelenete is hosszú beállítással készült. Mégsem unalmas. A cselekmény a maga ritmusában halad előre.

Amikor először láttam a Lourdes-ot, izgultam. Még másodszorra is egy kicsit.

Christine, a főszereplő, egy zarándokcsoporttal érkezik Lourdes-ba, ahol ingyen szállást és ellátást biztosítanak mindenkinek, és aki rászorul, azt kísérik, gondozzák a Máltai Szeretetszolgálat tagjai, nők és férfiak egyaránt. Christine kerekesszékéből szemléli, miről tréfálkoznak mások, vagy éppen mit csinálnak. Nagyon szeretne ő is velük tartani, vágyik a társaságra. Amikor félretolják kerekesszékét, sóvárogva néz a többiek után. Mi, nézők is úgy érezhetjük, mintha részt vennénk a zarándoklaton, Christine-nel tartva a barlanghoz vagy az áldásosztásra.

Christine – miután öntenek rá a csodatévő forrás vizéből – hamarosan lábra áll.

Csoda történt?

Az egyik orvos azt mondja, a sclerosis multiplexnek vannak enyhébb szakaszai, amikor a beteg állapotában javulás áll be. Az orvosi bizottság csak azt a csodát ismeri el csodának, ami tartós. Ezért nem könyvelik el a csodát teljesen „hitelesnek”, azonban továbbítják a csodákat elbíráló orvosi bizottság felé – merthogy ilyen is van. Itt is felbukkan a bürokrácia, ami a csodák (vagy nem csodák) köré épül.

Nagyon jók a karakterek, tőlük hiteles lesz a történet, ami egyébként fikció. Kitűnik, ki az, aki valóban önzetlenül segít Christine-nek. Ki büszke a lányt ért csodára, ki az, aki ugyan segíteni akar, de mégsem egészen komoly, felelősségteljes, mert érzelmei után szalad a szó szoros értelmében. Ki az, aki úgy tesz, mintha minden rendben volna, holott nincs…

lourdes_3

Megnyilvánul az is, ki hogy viszonyul a zarándoklathoz, a csodákhoz, ki irigykedik a Christine-t ért csodára, ki terjeszt pletykákat, és felbukkan egy-egy ostoba szuvenírbolt is. A tömegével fröccsöntött és árusított Mária-szuvenírek nem képeznek semmilyen szellemi vagy anyagi értéket. Ha az ember Mária-szoborra vágyik, vegyen egy szép, régi darabot, amikor még kézzel festették az ilyesmiket…

A Lourdes-ban azonban néha nem csak az kerül felszínre, ki hogyan viselkedik egy zarándoklaton, hanem az is, ki milyen embertársaival egy adott helyzetben. A legszimpatikusabb módon a Christine zarándokcsoportjában levő pap áll a dolgokhoz. Nem pletykál, nem fecseg, nem álszenteskedik; hálás a lányt ért csodáért.

A film egyik legerősebb, legjobb jelenete az, amikor a főszereplő a gyóntatószékben beszélget a pappal, és megvallja neki, hogy sokszor dühös az emberekre, a helyzetére, és azt kérdezi, „Miért pont én?”, miért nem élhet ő is normális életet. A pap megkérdezi, mit ért normális életen? „Azt hiszi, attól boldogabb valaki, hogy két lábon jár? Az ön élete egyedi, a legteljesebb a maga nemében.” Ezért a pap először is a lány lelki gyógyulásáért imádkozik.

„Mit ért normális életen?” Ezek a szavak elgondolkodtattak engem is. Én mit értek normális életen?

A Lourdes-ot nem hatja át vallási hevület, egyszerűen, visszafogottan mutatja be egy-egy szereplő hitét, mégsem csap át vallási kritikába vagy kétkedésbe. A mellékszereplők kivételével a film készítői, illetve Christine, a főszereplő, nem keresnek válaszokat, miérteket, nem taglalják a drámai vagy éppen tragikus fordulatokat.

A Lourdes-ban egy anya minden évben elviszi súlyosan beteg lányát a kegyhelyre, eredmény nélkül. Ezúttal azonban a lány felgyógyulni látszik. Aztán mégis visszaesik. Miért? Mi történt? Nem kapunk válaszokat, a film vége nem egyértelmű.

A történet egy kerekesszékbe kényszerült, sclerosis multiplexben szenvedő lányról szól, aki gyógyulásra, vagy legalábbis változatosságra, otthonról kimozdulásra, társaságra vágyik. Hála Istennek, nincsen sclerosis multiplexem, viszont én is kerekesszékes vagyok, egy ritka izomgyengeség miatt. Akárcsak a főszereplő, én is emberek közé vágyom, szeretnék teljes életet élni – így teljesen meg tudom érteni Christine-t.

 

Egedy Zita

Fotók: innen

Néhány filmkritika:

Bel Ami – A szépfiú kérdései

Nővér – Gyermek fentről

Ambiciózus írónő cselédet keres – Az ajtó


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162