Talita

Keresztény női magazin

Márti néni sajtos pogácsája

sajtos_pogi
Idősebb barátnőm, Márti néni szerint, ha az élesztőt nem tejben, hanem vízben futtatom föl, akkor a tészta tovább marad friss, és másnaposan sem morzsálódik. Tőle kaptam ezt a receptet, többször megsütöttem már, de másnapra ritkán maradt belőle…

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához:

1/2 kg sima liszt
20-25 dkg margarin
2 tojássárgája (A fehérje a tészta megkenéséhez kell.)
2-2,2 dl tejföl
2,5 dkg élesztő, kb. 1dl meleg, cukros vízben megfuttatva

A megszóráshoz: 20 dkg reszelt sajt (A tészta közé háromszor, és a tetejére is hagyjunk.)

Az összegyúrt tésztát kinyújtjuk, és összesen háromszor hajtogatjuk. Minden kinyújtásnál megszórjuk reszelt sajttal, és a hajtogatások között, hagyjuk kelni kb.15 percet. Végül, amikor szépen megkelt, újból kinyújtjuk, és közepes (4 cm átmérőjű) szaggatóval kiszúrjuk. A tetejét a tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk a maradék sajttal. Kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük, (gázsütőben közepes lángon, kb. hatodik fokozat). Legalább 25 perc kell, hogy megsüljön. Figyeljük a tésztát, legyen szép színe, de ne égjen meg!

Nagyon finom füstölt sajttal is.

sajtos

Balázs Viktória

 

Egyéb aprósüteményeink:

Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!

Mézeskalács húsvétra…is

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162