Márti néni sajtos pogácsája
Idősebb barátnőm, Márti néni szerint, ha az élesztőt nem tejben, hanem vízben futtatom föl, akkor a tészta tovább marad friss, és másnaposan sem morzsálódik. Tőle kaptam ezt a receptet, többször megsütöttem már, de másnapra ritkán maradt belőle…
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg sima liszt
20-25 dkg margarin
2 tojássárgája (A fehérje a tészta megkenéséhez kell.)
2-2,2 dl tejföl
2,5 dkg élesztő, kb. 1dl meleg, cukros vízben megfuttatva
só
A megszóráshoz: 20 dkg reszelt sajt (A tészta közé háromszor, és a tetejére is hagyjunk.)
Az összegyúrt tésztát kinyújtjuk, és összesen háromszor hajtogatjuk. Minden kinyújtásnál megszórjuk reszelt sajttal, és a hajtogatások között, hagyjuk kelni kb.15 percet. Végül, amikor szépen megkelt, újból kinyújtjuk, és közepes (4 cm átmérőjű) szaggatóval kiszúrjuk. A tetejét a tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk a maradék sajttal. Kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük, (gázsütőben közepes lángon, kb. hatodik fokozat). Legalább 25 perc kell, hogy megsüljön. Figyeljük a tésztát, legyen szép színe, de ne égjen meg!
Nagyon finom füstölt sajttal is.
Balázs Viktória
Egyéb aprósüteményeink:
Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!
Mézeskalács húsvétra…is
Tweet