Mediterrán-magyar menü: olaszos paradicsomleves és szabolcsi lapcsánka
A tegnapi mediterrán konyha magyarosított változatára lássunk tehát egy komplett ebédet…
Olaszos paradicsomleves:
A fiaim egyik kedvence az olaszos paradicsomleves, melyet a konzervatív magyar konyha-hívő Gizi mama (anyósom) is már így készít el, mióta egyszer megkóstolta minálunk.
Hogy mitől lesz olaszos a paradicsomleves?
Az oregánótól és a belereszelt sajttól természetesen.
Egy világos színű rántással indítom a főzést, amelyet felengedek hideg vízzel. Folyamatos kevergetés mellett majdnem főzelékállapotúvá főzöm. Ekkor a tűzről levéve hozzáteszem a sűrített paradicsomot, és keveregetve felengedem 3 liter vízzel, majd belepottyantom az egész fej hagymát, a sót, cukrot és egy nagy marék oregánót. Forrástól számítva negyedórát főzöm. Tálaláskor a forró levesre szórom a reszelt sajtot.
Hozzávalók 4-6 főre:
3 dl sűrített paradicsom
2-3 e.k. liszt
2-3 e.k. olaj
1 fej hagyma
2-3 t.k. só
1 e.k. cukor
1 nagy marék szárított oregánó
3 l víz
20 dkg reszelt sajt
Szabolcsi lapcsánka:
A családom felmenői majd’ mind Szabolcsból származnak. Innen hozták el a fővárosba a lapcsánkát is, ami minden nagy családi ünnep egyik fogása volt. Más tájakon tócsninak, krumplilepénynek, cicegének, krumplifasirtnak vagy krumplilángosnak is nevezik. Ákos (a szakács fiam) nyaranta tököt-cukkinit-patiszont is reszel bele, és sültek mellé köretnek szervírozza.
A meghámozott nyers krumplit nagy lyukú reszelőn reszelem le, hogy hosszú, szálkás legyen. Ráütöm a tojásokat, a szálasra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, lisztet, apróra vágott petrezselyemzöldet. Sót, borsot ízlés szerint. Olyan nokedlimasszát kapok, amiben a krumpli dominál. Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogós pirosra sütöm.
Mi tejfölbe, paradicsomszószba mártogatva és káposzta- vagy paradicsomsalátával esszük leginkább.
Hozzávalók 4-6 főre:
1 kg krumpli
3 tojás
6 e.k. liszt
1 csokor petrezselyemzöld
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só
bors
4 e.k. olaj
Antalffy Yvette
A fotók a szerző felvételei
Nyárias receptek:
Zöldbabpörkölt rizses-lecsósan
Tweet