Talita

Keresztény női magazin

Mediterrán-magyar menü: olaszos paradicsomleves és szabolcsi lapcsánka

IMG_9801_tali
A tegnapi mediterrán konyha magyarosított változatára lássunk tehát egy komplett ebédet…


Olaszos paradicsomleves:

A fiaim egyik kedvence az olaszos paradicsomleves, melyet a konzervatív magyar konyha-hívő Gizi mama (anyósom) is már így készít el, mióta egyszer megkóstolta minálunk.

Hogy mitől lesz olaszos a paradicsomleves?

Az oregánótól és a belereszelt sajttól természetesen.

Egy világos színű rántással indítom a főzést, amelyet felengedek hideg vízzel. Folyamatos kevergetés mellett majdnem főzelékállapotúvá főzöm. Ekkor a tűzről levéve hozzáteszem a sűrített paradicsomot, és keveregetve felengedem 3 liter vízzel, majd belepottyantom az egész fej hagymát, a sót, cukrot és egy nagy marék oregánót. Forrástól számítva negyedórát főzöm. Tálaláskor a forró levesre szórom a reszelt sajtot.

Hozzávalók 4-6 főre:

3 dl sűrített paradicsom

2-3 e.k. liszt

2-3 e.k. olaj

1 fej hagyma

2-3 t.k. só

1 e.k. cukor

1 nagy marék szárított oregánó

3 l víz

20 dkg reszelt sajt

IMG_9803_tali

Szabolcsi lapcsánka:

A családom felmenői majd’ mind Szabolcsból származnak. Innen hozták el a fővárosba a lapcsánkát is, ami minden nagy családi ünnep egyik fogása volt. Más tájakon tócsninak, krumplilepénynek, cicegének, krumplifasirtnak vagy krumplilángosnak is nevezik. Ákos (a szakács fiam) nyaranta tököt-cukkinit-patiszont is reszel bele, és sültek mellé köretnek szervírozza.
A meghámozott nyers krumplit nagy lyukú reszelőn reszelem le, hogy hosszú, szálkás legyen. Ráütöm a tojásokat, a szálasra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, lisztet, apróra vágott petrezselyemzöldet. Sót, borsot ízlés szerint. Olyan nokedlimasszát kapok, amiben a krumpli dominál. Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogós pirosra sütöm.

Mi tejfölbe, paradicsomszószba mártogatva és káposzta- vagy paradicsomsalátával esszük leginkább.

Hozzávalók 4-6 főre:

1 kg krumpli

3 tojás

6 e.k. liszt

1 csokor petrezselyemzöld

2 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

bors

4 e.k. olaj

IMG_9798_tali

Antalffy Yvette

A fotók a szerző felvételei

Nyárias receptek:

Pikáns paradicsomsaláta

Csőben sült karfiol

Zöldbabpörkölt rizses-lecsósan


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162