Talita

Keresztény női magazin

Medjugorje 5.

 

medjugorje-latnokok
Az első jelenések Medjugorje-ban harminc évvel ezelőtt, 1981 nyarán kezdődtek. Azóta több mint harminc millió ember kereste fel az eredetileg alig 800 lakosú kis hercegovinai falut. Bár a jelenésekkel kapcsolatban a Katolikus Egyház nem foglalt állást, sőt Mostar püspöke elutasítja azokat, II. János Pál mint magánszemély többször fogadta a látnokokat. Akárhogy is van, mostani életem egyik legizgalmasabb dolga történt ott velem.

Miraculum

Este 10-től szentségimádás. Az egyik legnagyobb élményem a négy nap alatt. Több mint tízezer ember ül, áll a templom mögötti téren. Az oltáron egy hatalmas szentostya, amit egy kivetőn is látni, valahogy mégsem színházi az egész. Csendben ülünk, amikor megszólal a zene, gitárkísérettel egy férfi énekel. Halkan, könnyedén. A mellettem ülő olaszok bekapcsolódnak, egy fiatal nő a babakocsiban ülő gyerekét csitítja. Majd néhány gondolat – horvátul, angolul, németül, olaszul, lengyelül és magyarul.

medjugorje_szentsegi

„Az ima Istennel való találkozás.”

„Élhetsz a világ bármelyik részén, lehet bármilyen hivatásod, élhetsz családban feleségként, férjként – Istent tedd az első helyre!”

„Úgy tekinteni minden általam elkövetett bűnre, mint Isten különös kegyére. Mert ennek köszönhető, hogy mélyen rejtőző, lényegi gyarlóságomnak legalább egy oldala szemembe ötlött…”

Az ég csillagos, amikor felnézek. Azután újra s újra pásztázom az eget. Az nem lehet, hogy most Ő nincs jelen.

Várom, most talán. Hátha.

Aztán rájövök, hogy a Szűzanyát nem feltétlenül kívül kell keresni. Lehet, hogy ott belül történik az a valami. Miracle. Miraculum. Csoda.

medjugorjecsoda

Erre mondja a székesfehérvári Tornyai Gábor atya, hogy szkeptikus a jelenéseket illetően. Mégis eljött, s nem bánta meg, mert a béke, ami itt árad köztünk, szinte tapintható. Az igazi mély gyónások, megtérések, ezek mind csak itt lehetségesek. „Medjugorjének gyümölcse van. Olyan ez az egész, mintha egész héten vasárnap lenne.” Tetszik neki a hely szelleme és az is, hogy ha a Szűzanya jelen is van, nem helyezte magát előtérbe.

Éjfél van, mire mind ágyba kerülünk. Másnap fél ötkor kelünk, irány a Križevac.

Családok éve van, ezért a stációknál az atyák beleszövik a családokat a mondandóba. Azt hittem, mi leszünk az egyetlen csoport, aki ilyen korán kel. De mire kiszállunk, már legalább tíz busznyi ember igyekszik felfelé. Róza nénit odafelé Bernát és Tamás atya felváltva kíséri, aztán már csak Bernát, a fiatal férfi, aki házasságát jött átgondolni.

Két és fél óra alatt érünk fel a nagy kereszthez, az olaszok már fenn vannak. Közben köveket vagy apró kavicsokat cipelünk, családtagjaink, barátaink szimbólumait, akikért imádkozni fogunk.

medjugorjejelenes

Teljes búcsú, mondja odafenn Tamás atya.

Az olaszok egymás kezét fogva térdelnek a szúrós köveken, egy fiatal szőke lány zokog, többen sírnak.

„Bocsássatok meg egymásnak!”

Erről beszél majd néhány óra múlva Tamás atya is az Anyák kertjében tartott szabadtéri misén. Egy keresztet fedezek fel a szabadtéri oltár mögött, egy finom Krisztus-testet, amely a levelek árnyékának mozgásától élővé lényegül, döbbenetesen emberinek tűnik.

A fiatalabbak durván ácsolt padokon ülnek, amelyeket valószínűleg azok a srácok készítettek, akik itt élnek. Az intézet most hatvannégy nehéz sorsú vagy árván maradt gyermeknek ad otthont. Apácák és szerzetesek kísérik őket. Kicsit hasonlóan a Cenacolóban élőkhöz, ahová délután 3 órakor megyünk majd.

A kertből kilépve fügét veszünk egy euróért, majd buszra szállunk. Egy kanyarban nekünk ütközik egy piros, húszéves Opel. Megállunk, rövidebb vita keletkezik János, a sofőrünk és a helybéliek között.

A kár alig észrevehető, hamarosan továbbhajtunk.

Konkoly Edit

( Folytatjuk)

Előző részek:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=453

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=420

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=430

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=442


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162