Talita

Keresztény női magazin

Meg tudjuk védeni gyermekeinket?

gy


„A gyermekpornó-esetek száma meredeken növekszik, világszerte közel 2 millió gyereket kényszerítenek részvételre, és a gyerekek maguk is feltöltenek ilyen felvételeket a netre. A fiúk 7, a lányok 12-14 éves kor körül a legveszélyeztetettebbek.”

A konferenciákat, ankétokat nem szeretem, de vannak kivételek: amikor az előadók nemcsak beszélnek, hanem megélt tapasztalatok és tettek is vannak a beszámolóik mögött. Ilyen volt a „Nyitott szemmel a gyermekek védelmében” című konferencia, amelyet az ERGO – Európai Regionális Szervezet rendezett november 21-én.

„Az élet nem virtuális szerepjáték, amit meg nem történtté lehet tenni” – mondta Ékes Ilona, az ERGO elnöke a fenti tények után. A konferencia tükrében beláthatjuk, hogy ez nem csupán egy filozofikus mondás, hanem a véres valóság.

gondolat_burok


Az emberektől védjük őket!

Nem elég, hogy a gyerekeket a természeti ártalmaktól óvjuk, gyakran a többi embertől is védenünk kell őket – állapította meg az EMMI szociális államtitkára, Asztalosné Zupcsán Erika. Az első és legfontosabb cél az, hogy minden gyermek családban nevelkedhessen, ezt segítik a jogszabályok – és ha a természetes család erre alkalmatlan, akkor a „pótlék” is család legyen, vagyis a nevelőszülői életközösség. Lassan, apró lépésekkel, de egyre javul a gyermekek biztonságát szolgáló társadalmi hálózat: 2014-től például jogszabályi változás biztosítja, hogy a 12 év alatti, állami gondozásra szoruló gyerekek csak nevelőszülőkhöz kerülhessenek (ha csak egy mód van rá), mert így sokkal jobb esély van arra, hogy figyeljenek rájuk, mint egy nevelőintézetben. Nagy lépés az is, hogy a nevelőszülői munka jogilag is munkaviszonynak számít!

Megdöbbentett az az adat, hogy jelenleg Magyarországon 21500 gyerek nevelkedik családon kívül, de tízszerese lehet a veszélyeztetett, akiknek ugyanerre lenne szükségük! Mostanában újítják meg a gyermekvédelmi gyámok intézményrendszerét, akik így legfeljebb 30 veszélyeztetett gyerek sorsát kísérik majd figyelemmel, és jó az is, hogy nemrég kissé korszerűbbé, vonzóbbá váltak az örökbefogadás szabályai. Ez utóbbit mi, a Talita szerkesztői különösen fontosnak tartjuk, hiszen az elmúlt évben is 40 ezer abortusz volt Magyarországon, míg csak 80 ezer gyermek született.


A pedofília ravasz formái

imgg094

Egy fiatal lengyel jogász, Witold Zontek  a gyermekbántalmazásról beszélt. Megvilágította a pedofília sokrétű fogalmát: nemcsak a kiskorúval elkövetett nemi aktus, hanem az arra biztatás, ösztönzés is bűncselekmény, sőt, a gyermek jelenlétében végzett szexuális cselekedet vagy egy pornófilm bemutatása is 2-15 év szabadságvesztéssel büntethető Lengyelországban. A gyermekprostitúció esete sem kivétel, vagyis amikor a gyermek a kezdeményező, és akaratával történik az egész.

Kacifántos pedofil-gyanús ügyekről is beszélt. Például léteznek olyan pornográf animációs filmek, ahol lehetetlen bizonyítani, hogy a rajzfilm szereplője gyerek, vagyis15 év alatti, így a filmkészítők kibújhatnak a pedofília vádja alól. Ki gondolná, hogy ilyenre is felhasználható ez a gyerek-műfaj? Azután felhívta a figyelmet a chaten megbeszélt találkák veszélyeire, nem tudható ugyanis, hogy hány éves a másik fél, és mit akar valójában. Társadalmi célú, csattanós reklámmal hívták fel erre a gyerekek és szüleik figyelmét Lengyelországban: egy kövér, visszataszító férfi ül a számítógép előtt, és éppen ezt cseteli a gyerekpartnerének: „Én is 12 éves vagyok…”

A lengyel jogásznak volt még egy érdekes felvetése, ami szöget ütött a fejembe: elképzelhető, hogy hamarosan enyhül a pedofília büntethetősége, pl. leszállítják a gyerekkor határait – a mai 14-15 évesek ugyanis sokkal fejlettebbek, mint a húsz-harminc évvel ezelőttiek.


„Virtuálisan már rég elment otthonról…”

Puss Sándor, a szlovákiai magyar jezsuita a számítógép-függőségről osztotta meg a tapasztalatait, amellyel a legképzettebb szenvedélybeteg-segítő szervezetek sem tudnak mit kezdeni. Ma már a gyerekek életük döntéseit nem a családban, a szülők segítségével hozzák meg, hanem a neten tájékozódnak, azt fogadják el valóságos tekintélynek, és az alapján döntenek. A gyerek otthon ül a gép előtt, a szülő nyugodt: nem érheti semmi baj. Téved. A gyerek már nincs jelen, elment egy virtuális valóságba, és talán soha többé nem jön onnan vissza.

hirek-uj-szakmai-ajanlas-a-gyermekbantalmazas-megelozeseert
Szexuális erőszak a játék és a szeretet jegyében

Lélekbe markolt Kugler Gyöngyi pszichológus, igazságügyi orvosszakértő előadása, aki a szexuálisan bántalmazott gyermekeket körülvevő sötét világba vezetett bennünket. Tapasztalata szerint teljesen egészséges személyiségtípust mutathatnak kifelé a családon belüli erőszak elkövetői. Gyakran erőszakról sincs szó, mert intim helyzeteket használnak ki: „Játszani fogunk”, Nagyon szeretlek, tudod, és most meg foglak simogatni…” Az általa ismert magyarországi esetek 98 százalékában férfi családtag az elkövető, kislány az áldozat. Különösen nagy kísértés leselkedik azokra a (gyakran válófélben lévő) apákra, akik korábban nem tudtak mély apa-gyerek kapcsolati tudatot kialakítani magukban, ráadásul személyiségzavarral is küzdenek… Kugler Gyöngyi szomorú tapasztalata, hogy a gyanús esetek 80 százaléka el sem jut nyomozati szakaszba, mert a bizonyítás szinte lehetetlen: az egyetlen tanú a 3-5 éves gyermek, és általában nincsenek külsérelmi nyomok.


Az örökbefogadás fonákja: „Nekem jár a gyerek!”

Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület vezetője a válságban lévő kismamák segítéséről, a lemondott gyerekek nyílt örökbefogadásáról osztotta meg tapasztalatait. Ő és munkatársai gyakran találkoznak a „Nekem jár a gyerek!”-felfogással az örökbe fogadni szándékozó embereknél. Ők azonban fordítva vallják: „Minden gyermeknek jár a család!”

Nehéz szembemenni azzal az európai lobbitörekvéssel, amely azt hirdeti, hogy a gyerekeket négy éves korig meg kell tanítani az önkielégítésre, 12 éves kortól legyen joguk a szülői beleegyezés nélküli abortuszhoz, és hogy meg kell tapasztalniuk a homoszexualitást is, hogy felnőtt korukban majd szabadon dönthessenek a szexuális irányultságukról (Estrela-jelentés, amelyet éppen a héten szavazott le az EU). Ezekkel a tendenciákkal szemben igazi sikertörténet az Egy közülünk európai polgári kezdeményezés, amely a fogantatástól kezdve szeretné elismertetni az emberi jogokat. 1,9 millió ember írta alá, és a magyarok példamutatóan kivették ebből a részüket.

Előadást tartott még a konferencián két fiatal hölgy, akik más országok gyermekvédelmi  intézményeit mutatták be. Jolanta Mrowiec egy lengyel város önkormányzati szervezeteit, Štefkovič Patasi Ágnes Dunaszerdahely szociális és gyermekvédelmi szolgálatát ismertette meg velünk. Patasi Ágnes nagyon örült, hogy végre anyanyelvén tarthat előadást, mi pedig nagyon örültünk, hogy láthattuk: máshol is vannak sikeres, megvalósult programok és törekvések a gyermekek veszélyeztetettségének csökkentésére.

 

Kölnei Lívia


1. kép,
2. kép, 3. kép4. kép

Hasonló cikkeink:

 

Vered-e a gyereked?

Demokrácia az iskolában?

Először ölelni, utána elengedni


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162