Talita

Keresztény női magazin

Karácsonyi receptek 4. – Mézes fűszeres dió

dio2
Karácsony előtt egy-két héttel már elkezdődik nálunk az édességkészítés. A bejglin kívül – amit anyukám szokott sütni nekünk – még háromféle édesség kerül az asztalra. Egyik a mézeskalács, amit már a nagyobbik gyerkőc segítségével készítek, másik a mandulás linzer, harmadik a fűszeres dió.

Ez utóbbit készítem el legelőször, Karácsony elött egy-két héttel, mivel semmi romlandó nincs benne, így sokáig eláll. (A mézeskalácsot és a mandulás linzert is egy héttel hamarabb megsütöm. Fémdobozban ezek is elállnak egy-két hétig.)
A fűszeres diót különösen kedvelem, nem csak azért, mert nagyon finom, hanem mert semmiféle szakácstudomány nem szükséges hozzá.

Íme a recept:

25 dkg dióbél
1 evőkanál méz
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál őrölt szegfűszeg
csipet só

A dióbél-darabokat hőálló edényben 10 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A mézet, az olajat és a vizet felforraljuk, és ráöntjük a sütőből kivett dióra. 2-3 percig kevergetjük, majd az előre összekevert cukor-fahéj-gyömbér-szegfűszeg-csipet só keverékbe forgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Minél nagyobb szemű a kristálycukor, annál dekoratívabban néznek ki a diók.
Jó csemegézést, és boldog Karácsonyt!

 

R. Nagy Csilla


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162