Mézeskalács húsvétra…is
Mézeskalácsot sütni remek szórakozás. Az ember válogathat az évek során összegyűjtött és mára ünnepkörök, évszakok alapján szétválogatott szaggatóminták között és kedvére szúrogathatja, díszítgetheti a kisült, illatos figurákat. Én ezt teszem húsvétra készülődve is.
Többféle nyúl, bárány, kakas, tyúk, pillangó, virág és különböző méretű tojásformák közül választom ki az idei „kollekciót”. A fiúk is mézes-mázos-írott tojást kapnak a locsolásért ajándékba.
A receptet Marika nénitől kértem el még fiatal lány koromban. Azóta sütöm a mézest és biztatok a környezetemben erre mindenkit.
Íme a recept:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 dl méz
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál fahéj
A lisztet, cukrot, fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott mézet, olvasztott margarint és a tejszínt, amibe beleszórjuk a szódabikarbónát. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk és egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Sütés előtt kis darabokat vágunk a tésztából, melyet átgyúrás után kinyújtunk és szaggatunk.
Cukormáz: 1 tojás fehérjéből, minimum 2dl szitált porcukorból sűrű masszát keverünk. Zacskó sarkát kilyukasztjuk és ezzel írókázzuk meg a kihűlt mézeseket.
Kellemes időtöltést, örömteli alkotást és áldott húsvéti ünnepeket kívánok!
Záluszki Ildikó
A fotót a szerző készítette.
Tweet