Talita

Keresztény női magazin

Mi a betegség értelme?

mentoeskereszt
Amióta az ember gondolkodik, mindig az volt a legnagyobb kérdés, hogy van-e értelme az életnek. Eszünk, iszunk, földi javakat gyűjtünk, majd mindent itt hagyunk. Súlyos betegektől hallhatjuk, gyakran könnyezve mondják: „Annyira fáj, hogy mindent itt kell hagynom…”

Az élet értelmére irányuló kérdés tehát sajátosan emberi felvetés. Tappancs, a kutyám, aki egyébként nagyon értelmes és okos teremtmény, még sohase kérdezte meg tőlem, hogy mi értelme van az ő életének. Azt sem érti, hogy miért kell minden évben beoltani, ezzel fájdalmat okozva neki. Az állati és emberi létmód között áthidalhatatlan szakadék van, ahogyan az isteni és az emberi létezés között is.
Izajás próféta könyvében olvassuk:

„Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr. – Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim a ti gondolataitoknál.” (Iz 55,8-9)

Ezért tudhatjuk biztosan, hogy a szenvedés nem értelmetlenség, hiszen az Isten gondolata. Csak mi, emberek nem látjuk annak értelmét.

Ám az is gyakran megesik, hogy visszatekintve mi magunk is belátjuk, mindaz, amit el kellett szenvednünk, egyáltalán nem volt hiábavaló, és arra is rájövünk, miért volt szükség rá a mi életünkben.

Előfordul, hogy úgy érezzük, feltétlenül tennünk kell valamit, hogy legyen értelme az életünknek. Sajnos a korszellem is ezt sugallja. A munkahelyeken gyakran a teljesítmény a legfontosabb, kötelező ma többet teljesíteni, mint tegnap, egyre jobban, egyre hatékonyabban…

Miközben csillogó plázákat, bankokat építenek a legdrágább anyagokból, a legmodernebb kivitelben – hiszen ezek az új idők templomai! – addig a közkórházak, a krónikus utókezelők siralmas állapotban vannak, felújításukra nincs pénz.

(Részlet Molnár István: Gyógyítsátok a betegeket! c. könyvéből, amely 2011-ben jelent meg a Szent Gellért Kiadó és Nyomda gondozásában.)

 

 

Molnár István atya korábbi írásai a Talitán:

Párválasztás 1. rész

Párválasztás 2. rész – Értelem és szerelem

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162