Talita

Keresztény női magazin

Milyen (legyen) az evangélikus fiatal?

evanglikus_fiatalok
Mai cikkünk az Evangélikus Fiatalok Oldaláról való. A téma – milyen egy evangélikus fiatal – alkalmas ifi órákon való megbeszélésre, természetesen nemcsak evangélikusoknak! Az írás végén minden keresztény fiatalt érintő, húsba vágó kérdések olvashatók, amelyek az ökumenizmus lehetőségeit is felvetik.

Gyülekezeti könyvtárunk rendezése során került elő egy nagyon régi iromány, melynek címe „Az evangélikus leány(Az eredeti cikkben a képekre rákattintva olvasható. A szerk.). Mivel sok gondolata még most is igen aktuális, ezt választottuk egyik ifi óránk témájául.

A cikk mindenki érdeklődését felkeltette. Sok dologban egyetértettünk vele, de bizony volt olyan is, amiről vitatkoztunk. Álljon itt néhány gondolat, amelyek talán a legjobban foglalkoztattak minket:

„A feltűnni vágyás a ruházkodásban, magaviseletben, másokkal való érintkezésben nem fér össze az evangélikus lélekkel. Távolról sem jelenti ez azt, hogy az evangélikus lány régimódi ruhában járjon s a divatot teljesen megvesse.”

„Az evangélikus leánynak nem kell lemondania a világ örömeiről, nem kell magába-gubózkodó, visszavonult, zárdai életet élnie.”

„Társas érintkezésekben, örömökben se feledd: hogy te nem egyedül a magadé vagy; hogy magaviseletedért felelősséggel s minden tettedért számadással tartozol.”

„Amint nem kell egy leánynak az életről lemondania s világfájdalmasnak lennie; úgy másfelől nem kell, sőt nem is szabad elhagynia s elhanyagolnia magát.”

„Ez a lelki finomság és jóság pedig a vallásos érzésből, lelkületből fakad. Éppen ezért a női lélek nem nélkülözheti a vallást.”

Megkérdeztük fiainkat is, ők hogy vélekednek a dologról, szerintük milyennek kell/nem kell lennie egy evangélikus lánynak. Íme az elvárásaik:

Az evangélikus lány:
kedves
ne beszéljen sok hülyeséget
nem dohányzik
ihat alkoholt (mértékkel!)
legyen természetes
ne legyen hivalkodó
ne használjon túl sok sminket
ne legyen igénytelen sem
felvilágosult, tájékozott
ne legyen vásárlásmániás:)
ne legyen mindig övé az utolsó szó
Aztán mi (lányok) is összeállítottuk a listánkat, milyen is az igazi evangélikus fiú. (Egy picit a miénk hosszabb lett :)) Íme az eredmény:

Az evangélikus fiú:
udvarias!!!
van tartása
ne legyen tudálékos
ne legyen hisztis, sértődékeny
ne legyen durva
nem káromkodik
tud bocsánatot kérni
őszinte
tudjon hallgatni, máskor meg jót szólni
vállalja döntéseit és a felelősséget
becsületes
nem képmutató
hívő (nem csupán vallásos)
tisztességes
értékelje a lányt (helyesen!)
szeressen focizni:)

Fiúk, Lányok! Ehhez tartsátok magatokat! 🙂

Érdemes ifi órán „Az evangélikus leány” teljes cikket elolvasni. A téma természetesen továbbgondolható és továbbgondolandó, a listák pedig szabadon bővíthetők.

Egy-két ötlet, hogy miről is lehetne beszélgetni:

Miben különbözik egy keresztény fiatal egy nem hívőtől?

Miben különbözik az evangélikus fiatal más keresztény fiataloktól? (Különbözik-e?)

Meglátszik-e rajtam, hogy keresztény vagyok? (a munkahelyen, iskolában, a hétköznapokban, szabadidőben, baráti közösségben vagy ismeretlenek között, stb.)

Meglátszik-e rajtam, hogy evangélikus vagyok?

Mennyire tartom fontosnak, hogy tudják rólam? Merem-e vállalni hitemet? (Itt akár beszélgethetünk az épp aktuális népszámlálási eredményekről.)

Párkapcsolatok terén: Mennyire érzem fontosnak, hogy a (jövendőbeli) párom keresztény legyen? Mennyire tartom fontosnak, hogy evangélikus legyen?

Idézet a cikkből: „Az evangélikus leány nemcsak hogy maga marad hű Krisztushoz és az Őt teljességgel hordozó evangéliumi valláshoz, hanem gyermekivel is megtartatja azt. Vegyes házasságkötés esetén nem ad reverzálist s nem engedi át semmiféle rábeszélésre, ígéretre, szép szóra, vagy erőszakos nyomásra születendő gyermekeit.”

Szó eshet a vegyes házasságokról: Mennyire értünk egyet a cikkel? Mi lehet a megoldás? Van-e egyáltalán általános érvényű megoldás?

És egy kicsit talán távolabbi téma: Ökumené és evangélikus identitás kérdése; hogy fér össze a kettő?

 

Bencze Réka

A cikk forrása: Evangélikus Fiatalok Oldala

Nyitókép.

Kapcsolódó cikkeinkből:

Borult égbül villámcsapás – Népszámlálás evangélikus szemmel 1. rész

Az egyházak és az emberek – Népszámlálás evangélikus szemmel 2. rész


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162