Talita

Keresztény női magazin

Misztika – út a vallások és felekezetek között

misztika
A misztika olyan út, amely nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. Erre szeretné felhívni a figyelmet a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete által létrehozott előadássorozat.
Minden érdeklődőt várnak.A keresztény hagyomány jól ismeri az Istennel való misztikus egyesülés vágyát.
A zsidó misztikusok hosszú utat tesznek meg, hogy tökéletesen megtisztulva helyet kapjanak az Örökkévaló cadikjai (igazai) között.
A „misztika” fogalmának segítségével olyan szellemi távlatok is leírhatóak, amelyek a távol-keleti bölcsességben is megjelennek. E távlatok elnevezéseként a „közvetlen ösvény” kifejezés használatos.
Az utak különfélék, de ennek a belső folyamatnak az eredménye mégis ugyanaz: az ember szíve átalakul úgy, hogy mindenben az egységet és nem a különbözőséget keresi, hogy végül „Isten legyen minden mindenben” (1 Kor 15,28).

Az előadások a valláskutatás különböző területeit érintik az Egyesület arculatának megfelelően, elsősorban női szemszögből (pl. Szentírás-kutatás, feminista spirituális teológia, feminista etika, stb.) Jóllehet mind a misztikus, mind a feminista jelzők gyakran félreértett vagy félremagyarázott értelemben jelennek meg a köztudatban, mégis érdemes odafigyelni rájuk. A sorozat célja, hogy megmutassa a fogalmak mögött rejtőző valóságot.

Az előadássorozat színhelye: Evangélikus Hittudományi Egyetem, 1141-Budapest, Rózsavölgyi köz 3.
Az előadások időtartama: 18.00-19.30 óra.

Február 25. Varga Gyöngyi (Evangélikus Hittudományi Egyetem): Anna és Mária énekének visszhangja a női keresztény misztika hagyományaiban és napjainkban

Március 18. Hrotkó Larissza (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem): A szentszövegek misztikájának hatása az irodalmi művekre (Saul és Dávid: szerelem és gyűlölet a T’nachban és a költészetben)

Április 15. Perényi Zsigmond (Magyarországi Dzogcsen Közösség): A tibeti buddhista és a zsidó-keresztény misztika párhuzamai. Istenkép és gnózis a tantrában, dzogcsenben, valamint a kabbalista kereszténységben

Május 13. Perintfalvi Rita (Universität Wien, Katholisch-Theologische Fakultät): A misztika elfeledett vagy elhallgatott dimenziói: a zene, a tánc és az erotika egy ószövetségi reflexió tükrében

Június 17. Hausmann Jutta (Evangélikus Hittudományi Egyetem): A zsoltárok – találkozás Istennel!

Az első előadó Varga Gyöngyi a keresztény spirituális teológia női aspektusát szólaltatja meg.
A következő előadás Hrotkó Larissza révén a T’nach (Héber szentírás) misztikus szövegeit más népek kulturális örökségében fedezi fel, a szövegek esztétikai hatásának bemutatásával.  
Perényi Zsigmond folytatja a különböző népek és vallási kultúrák misztikus gondolkodásának bemutatását egy izgalmas összehasonlító kutatás segítségével.
Majd Perintfalvi Rita az ószövetségi misztika elfeledett dimenzióira irányítja rá a figyelmet, amilyen a zene, a tánc és az erotika.
Végül Hausmann Jutta előadása a zsoltárok misztikus útját mutatja, amely az embert közelebb viszi Teremtőjéhez. Ezzel folytatjuk az ének és a tánc témáját, de vissza is térünk a spirituális teológiához és a bibliai kutatáshoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162