Mitől lesz jó a borsófőzelék?
Gyerekkoromban anyukám mindig tett bele répát is, és paprikás rántással sűrítette. Megettem, de jobban szerettem azt a fajtát, amelyik fehér volt és édes. Az iskolai menzán ettem ilyet néhányszor, ha valamelyik osztálytársam megosztotta velem az ő adagját. Ma már én is így főzöm a borsófőzeléket!
A pirospaprika nem nyomja el, a cukor pedig egyenesen kihozza a zöldborsó ízét. A hagymán kívül nem is használok hozzá más fűszert! Ha gondosan és szeretettel készítjük el, a család egyik kedvence lesz!
Hozzávalók:
egy kg kifejtett zöldborsó
egy nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma
2-3 ek étolaj
só ízlés szerint
egy teáskanál cukor
egy púpozott evőkanál liszt
2-3 dl tej
egy csokor, lehetőleg friss petrezselyem
Elkészítés:
2-3 evőkanál olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, kicsit megsózom. Vigyázok rá, hogy ne égjen oda. Hozzáadom a kifejtett borsót, jól összekeverem, sózom, és fedő alatt néhány percig párolom. Ha nagyon száraz, egy pici vizet öntök alá. Amikor a borsónak már érezni az illatát, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Beleteszem a cukrot is. Majdnem teljesen puhára főzöm.
Ekkor folyamatos kevergetés közben beleszórom a lisztet, és egy-két percig így főzöm, majd hozzáadom a tejet. Összekeverem, és kis lángon, lassan forralom, legalább öt percig. Erre azért van szükség, hogy a habarás is megfőjön. Közben gyakran kevergetem, mert odaéghet! Amikor már majdnem készre főtt, hozzáteszem a petrezselymet. Ezzel elég egy percig főzni, és kész is a finom borsófőzelék!
Tükörtojást, bundáskenyeret vagy virslit adok hozzá.
Egy tipp: A jó főzelék egyik titka az, hogy a rántás vagy a habarás is rendesen megfőjön! Amikor főzni tanultam, a behabarás ill. a rántás után csak egy-két percig hagytam a tűzön az ételt. Az eredmény: lisztízű főzelék. Ne kövesd el ezt a hibát!
Még egy tipp: A petrezselyem apróra vágva, de csokorban is kerülhet bele. Nálunk nem mindenki szereti a petrezselyemleveleket, de az ízét igen. Így aztán egyszerűen beledobom a főzelékbe az egész csokrot. Az íze így is érvényesül, és nincs belőle vita:)
Tipp a virslihez: Az a hentesüzlet, amelyik ad magára, tart saját vagy kisipari gyártású virslit. Ezek általában vannak olyan jók, mint a hipermarketekben kapható legdrágább virsli, csak fele annyiért! Tehát nincs más dolgod, mint kitapasztalni, melyik hentes árul a környékeden ízletes virslit!
Kóczián Mária
A fotókat a szerző készítette.
Ajánlunk még két főzelékreceptet:
Dalmáciai menü – Tökfőzelék fokhagymásan?
Tweet