Talita

Keresztény női magazin

Mobil palánták

paradicsom_040
Egyik reggel kimentem a kertbe, hogy a komposztra valót kiöntsem a komposztládába. Ahogy még félálomban kóvályogtam, észrevettem két műanyag ládát, meg egy régi fém vödröt felakasztva a ház oldalán. Ezeknek az aljából fejjel lefelé növő palánták kandikáltak ki.

Mi a csuda ez?

Aztán leesett. Biztos férjem újabb kísérletéről van szó. Olyanról, mint  az a zsák, amit a múlt héten a kert végében találtam.
Ültettünk krumplit a kertben, és a férjem kipróbált egy másfajta krumpli-ültetést is. Egy műanyag zsákba tett földet, és abban ültette el a burgonyát – mondván, így gyorsabban nő majd, mivel oldalról is süti a nap a zsákot. És valóban, a kertünkben elültetett krumpli alig bújt ki még a földből, a „zacskós” krumpli bokros levelei viszont már szépen növekednek. Így sokkal hamarabb lesz termésünk. Nem beszélve arról, hogy a krumplira rá szokták hordani, vagyis tölteni a földet, ezáltal növelik meg a krumplitermést. Ezt a töltögetést nem tornyosíthatjuk túl magasra, ha a kertben ültetjük el a krumplit, a zsákos megoldással viszont sokkal magasabbra feltölthetjük a krumplinkat, hiszen van oldala. Így még jobban növelhetjük krumplitermésünket. A felfüggesztett műanyag tartók és vas vödör is ezt a célt szolgálja, vagyis hamarabb lesz paradicsomunk, hiszen süti a nap oldalról. Persze fóliasátorban is elérhetnénk, hogy hamarabb legyen termésünk, de ennek a felfüggesztett megoldásnak az is az előnye, hogy kevésbé támadják meg a különböző betegségek a paradicsomot. A kórokozók úgy fertőzik meg a növényt, hogy felfröccsen az esővíz a talajról  a levelekre. Így ez nem történhet meg.

paradicsom_039

Azért is előnyös ez a megoldás, mert ha fagy, jeges eső vagy vihar jön,  akkor csak fogja az ember, leakasztja, és beviszi egy védett helyre. Ezek a mobil paradicsom- vagy krumplipalánták nagyon praktikusak lehetnek akár egy lakótelepi lakás erkélyén is. Egy-két paradicsompalánta egy kisebb család számára már elegendő termést ad.
Kedvcsinálónak szántam, akinek felkeltette az érdeklődését, itt tájékozódhat:

Jamie Oliver – A krumpli (zsákban termesztés)

How To Make An Upside Down Tomato Planter

Topsy Turvy, Garden Containers

Digging with Doug Upside down tomatoes

2011 Garden Potato Harvast Bag 2

How to Grow Potatoes in a Trash Bag

 

R. Nagy Csilla

Figyelmükbe ajánljuk egyik korábbi cikkünket is:

Agrárforradalom egy debreceni hátsó kertben!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162