Talita

Keresztény női magazin

Mulcsozz!

mulcsozs


Pajter Győző nem gyomlál, nem öntöz, nem ás, csak betakarítja a szép, lédús termést. Most megosztja velünk kiskerti tapasztalatait.

A gyomirtós, gombaölős szalmáról, illetve a különféle vegyi anyagokról nem tudok semmit, de az biztos, hogy a talajtakaráshoz sok szerves anyagra van szükség. Ezzel én is szembesültem, amikor kb. 500 nm-t kézzel lesarlóztam. Hát nem volt éppen a legjobb módszer, de akkor hirtelen nem volt más eszközöm. Később egy nagyobb területet géppel lekaszáltunk és a szénát onnan szereztük be.

A talajtakarás vagy más néven mulcsozás az angol mulch(ejtsd: mulcs) szóból ered. Jelentése: talajt takar, talajtakarást végez.Ezt a műveletet a növények és a talaj védelme miatt hajtjuk végre. A rendesen terített talajtakaró nem engedi a magról kelő gyomokat a felszínre. Védi a talaj víz- és hő-háztartását. Beépülve a talajba lazítja, és tápanyagot biztosít neki. Így a növények is jobban érzik magukat, és persze Mi is, mert kertünkkel kevesebb gond lesz, arról nem is beszélve, hogy mennyivel látványosabb lesz. (Forrás:www.fenyokereg.hu)

A kaszálásról egyébként annyit, hogy 1000 nm-t egy jó, kézi kaszával simán le lehet vágni. Nagyon haladós, ha a kasza a te méreted. Ha valaki talajtakarással akar kertészkedni, akkor jó, ha előbb-utóbb megtanul kaszálni. Azt tapasztaltam, hogy első évben nyolcszor akkora kaszálóra van szükség, mint amekkora a zöldségesünk. Vagyis az általunk kísérletileg létrehozott 100 nm-es kiskerthez 800 nm kaszáló kellett. Nem csak széna alkalmas erre, hanem a gyomok is. Mostanra olyan réteg alakult ki, ami a tőzeghez hasonló. Egyfajta szőnyeg ez elszáradt növényi részekből.

Szép sárga

Gyomlálni, kapálni, öntözni, talajt forgatni, szántani és ásni nem kellett. A takarás alatt a talaj laza maradt és nedves. Még a legnagyobb melegeket is vidáman elviselte, pedig a kisalföldi tanyánkon óriási szárazság szokott lenni. Kihúztunk egy céklát a talajból, amin látni lehetett, hogy vizes talajból került elő. Az alsó része a nedvességtől élénk bíbor volt. Nem csak a zöldségesben alkalmaztuk eredménnyel a mulcsozást, hanem a gyümölcsösben is.

mulcs2

A száraz kisalföldi éghajlaton a kajszibarack fáink nem mentek semmire. Elkezdték nevelni a termésüket, mivel azonban kiszáradt a talaj, azok idő előtt lepottyantak. Februárban összehúztuk a tavaly lekaszált füvet és a fák törzse köré teregettük kb.1 m sugarú körben. A nyár elején tovább növeltük a letakart területen a kaszálék vastagságát. Nem hullott le a sárgabarack, óriási, nagyon nehéz, lédús termést hoztak a fák.

Katicabogarak

Munkaigény szempontjából is megéri így művelni a talajt. Mivel nem szántunk, ásunk, kapálunk, trágyázunk és öntözünk külön, hanem mindez évente egyszer a talajtakarás elkészítésében valósul meg, tulajdonképpen csak betakarítani járunk a kertbe. Jövőre a helyzet sokkal jobb lesz, mert rögtön egy letakart területtel indítunk. A talajtakaróban rengeteg rovar tudja lerakni a petéit. Idén sok katicabogarunk lett, ezek is hozzájárulnak a kert egészségéhez. Minél sokrétűbb az élővilág, annál jobban működik. Egy őserdőben egészségesen fejlődik minden. A monokultúrák betegek.

A takarás mellett arra is figyeltünk, hogy egymást támogató növénytársulásokat hozzunk létre. Majdnem elfelejtettem, az év közben vagy év végén betakarított növények szárrésze is mehet vissza takarásnak. Nincsen hulladéktárolás, -szállítás, -megsemmisítés. Még a komposztálás is ott történik, ahová a komposztot vissza kellene szállítani! Igazából ezzel nem találtunk fel semmit, csak megfigyeltük a természetet, és alkalmaztuk a működési elveit.

 

Pajter Győző

Nyitókép

Második kép

Cikkünk a témában:

Ruth kertje


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162