Paradicsomos gomba hófehér tésztával
Ezek a harsány, ellentétes színek lenyűgöznek – különösen mostanában, tél végén, amikor oly régóta vesz körül a ködös szürkeség.
Finom ebéd a szürke hétköznapokra.
A gombás szósz hozzávalói 4-5 főre:
- 2 üveg (280 grammos) szeletelt csiperke gomba (vagy 40 dkg friss, mosott és szeletelt gomba)
- 1 üveg (360 grammos) sűrített paradicsom (vagy aki a szelídebb ízeket szereti: ugyanennyi préselt paradicsomlé)
- kb. a sűrített paradicsommal egyenlő mennyiségű víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál étolaj
- 2 csapott teáskanál só
- 10 teáskanál kristálycukor (hogy a szósz ne legyen túl savanyú)
- szárított fűszerek:
- 2 teáskanál oregánó
- 2 teáskanál medvehagyma
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáöntjük (lé nélkül) a gombaszeleteket, kevergetve egy-két percig pirítjuk-pároljuk. Beletesszük a paradicsomszószt, a vizet, a sót, cukrot. A szószba keverjük a szárított fűszereket. Ha préselt paradicsomot használtunk, nem sűrítettet, akkor szükség lehet egy kevés lisztre a szósz sűrítéséhez. Lassú tűzön, tíz percig folyamatosan kevergetve összeforraljuk.
A hófehér tészta azért olyan fehér, mert rizslisztből készült. Nagyobb áruházakban az egzotikus ételek részlegén vagy kínai boltokban lehet kapni.
Elkészítése:
40 dkg (keskeny metélthez hasonló) rizstésztát annyi forrásban lévő, sós vízbe szórtam, amennyi épp ellepte. 2 evőkanálnyi étolajat is öntöttem bele. Kb. 5 percig forraltam, majd lefedve 10 percre félre tettem. Ezalatt felszívta a vizet, és megpuhult.
Az tésztafőzés módja egyébként rajta van a zacskón, érdemes azt követni.
Jó étvágyat!
Kölnei Lívia
A kép a szerző fotója.
Szaftos-szószos ételek a Talitán:
Fokhagymás-mézes mártás halas menühöz
Tweet