Talita

Keresztény női magazin

Perjés Zsuzsanna, a tojáspatkoló

perjes zsuzsanna1
A tojáspatkolás számomra a természet csodája és mesterségbeli bravúr egyszerre. Mert hát hogyan is lehet megpatkolni egy törékeny tojáshéjat! Persze, láttam már „élőben”, és tudom, hogy szemfényvesztés nincs benne, de van kitartás, elkötelezett gyakorlás és persze tehetség.

– A tojáspatkolás kemény munka, sok kitartást igényel, persze aki szereti, amit csinál, az szívesen fut neki újra és újra – avat be a mesterségbe Zsuzsanna. – A patkolókovácsokhoz fűződik, akik a patkolt tojásokkal bizonyították régen és ma is, hogy erős kezükkel nemcsak patkókat, szerszámokat, használati eszközöket vagy akár fegyvereket tudnak kialakítani, hanem olyan rendkívül puha és törékeny felületet is képesek megmunkálni, mint a tojás héja.

– Hogyan készül, mi a patkolás menete?

– A kifújt tojásra kicsi fémdíszeket szegelnek fel, melyek rendszerint patkó alakúak, de gyakorlatilag bármi lehet a díszítés. Népszerűek például a sarkantyúk, abroncsok is. A művelet rendkívüli precízséget és koncentrációt igényel. Ez is a „magyar virtus”része!  Mára a patkolókovácsok száma megcsappant, kevesen vagyunk. Maga a tojáspatkolás különlegessége miatt a vásári mutatványok részévé vált.

– Hányan foglakoznak tojáspatkolással?

– Alig néhányan vagyunk.

– Mennyire ősi ez a technika?

– Az 1800-as évekre datálhatóak az első patkolt tojások.

perjes zsuzsanna2

– Hogyan került az Ön életébe a tojáspatkolás?

– Gyerekkorom óta minden érdekel, amihez ügyes kéz, türelem kell. Sok mindennel foglalkozom, még felsorolni is nehéz lenne mindent. Az ötvösmesterség gyerekkori álmom volt, de megfelelő anyagi lehetőség híján sokáig elérhetetlen maradt a számomra. Sok más művészeti ággal megismerkedtem, kitanultam és műveltem. A népművészethez már az első szakmámmal, a fazekassággal kapcsolódtam, Békéscsabán. Később belekóstoltam az ikonfestésbe, a fafaragásba, a bútorfestésbe és restaurálásba, még kiállításaim is voltak. Megtanultam tűzzománc technikával ékszereket készíteni. A tűzzománc némileg hasonló az ötvösök technikájához, úgyhogy végre gyerekkori álmom közelébe kerültem. Mivel különböző korokhoz kapcsolódó ékszereket készítettünk, a technika elsajátítása mellett a történelmi korszakokkal is alaposan megismerkedhettem. Nagyon élveztem, de anyagi okok miatt mégis váltanom kellett.

– Hogy jutott eszébe, hogy tojást patkoljon?

– Vonzódom a fémekhez, de nem lehettem ötvös. Ezért öröké bolyong bennem a „fém-szerelem”. Egy esős nap elkezdtem az internetről áttört tojások készítését tanulni, de rájöttem, hogy azt elég sokan művelik, meg éreztem, hogy nekem valami más is kell! Hallottam már a tojáspatkolásról, és tudtam, hogy a patkolók kevesen vannak. Ekkor elkezdtem utánajárni, hogy miből áll a tojáspatkolás. Tetszett, hogy kell hozzá tojás, de fém is, s hogy végre az ötvösség közelébe kerülhetek! Elutaztam a mesteremhez, Kiss Kálmánhoz, és megtanultam tőle patkolni. (…)

perjes zsuzsanna3

– Hogyan szerzi be a tojásokat?

– Keresgetem, s gyűjtöm is őket! Patkoltam már strucc, emu, galamb, pulyka, fácán, fürj, vadkacsa tojást is. Nem csak patkóval ékesítjük ám a tojásokat! Általában jellegzetes kovács szerszámokat tesznek rá, de én más érdekes tárgyakkal is próbálkozom. Hogy a tojáspatkolás ne csak a húsvétra korlátozódjon, olyan, nem szezonhoz kötött patkolással látom el a tojásokat, hogy azok az év bármely szakaszában ajándékba adhatók. Patkolok ékszertartónak elkészített Fabergé-tojásokat, csillagjeggyel ellátottakat, mesterségeket szimbolizálókat vagy éppen történelmi alakokat mintázókat. (…)

– Hogyan látja a népművészet helyzetét mai világunkban?

– Optimista vagyok, mert úgy tapasztalom, hogy az emberek érdeklődnek a népművészet iránt. Bár a tojáspatkolás egyelőre nem szerepel a hungarikumok listáján, azért számomra mégis az, mert tudtommal magyar találmány. Máshol a világban nem művelik, csak a nagy Magyarország területén a magyar ajkú emberek. Ezért a tojáspatkolás bizony hungarikum! Bízom benne, hogy míg világ a világ, fennmarad.
Tánczos Erzsébet
A teljes interjú a Netfolk: népművészet, hagyományok blogon olvasható.

Az első kép forrása: promenad.hu
A többi fotó Perjés Zsuzsanna saját fényképe.

Hasonló cikkeinkből:

“Kerek élet, kerek beszéd” – Beszélgetés Kocsi Márta népi iparművésszel

Kezek keresztútja

Művésznek lenni papi elhívatásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162