Pikáns paradicsomsaláta
Finom a paradicsom! Úgy tartom, hogy Amerika felfedezésének egyik legjobb következménye a paradicsom megismerése és termesztése! Kedvelem a mediterrán konyhát is, mert sokoldalúan felhasználja a paradicsomot.
Ha vendégek jönnek, és minőségi salátát szeretnék nekik készíteni a főétel mellé, akkor a pikáns paradicsomsala a biztos recept. De gyerekeim is nagyon örülnek, ha ilyen finomságot kapnak a nyári ebéd mellé vagy akár köretként is, a hús kísérőjeként.
Hozzávalók 4 személyre:
– fél kiló kemény paradicsom
– 4-5 szál újhagyma a zöld szárával együtt
– 3 evőkanál olívaolaj
– 2 evőkanál citromlé
– 1 evőkanál mustár
– 1 kávéskanál porcukor
– ízlés szerint só
– pici őrölt bors
Először is elkészítem a mártást:
Az olajat és a mustárt addig keverem, amíg egynemű lesz, majd hozzákeverem a citromlevet, a sót, a cukrot és a borsot. Ezután nagyon kis adagonként belekeverek kb. fél dl hideg vizet.
A hagymát a zöldjével együtt felkarikázom, és megsózva félreteszem.
A paradicsomot egyforma vastag karikákra vágom, és elrendezek egy sort egy tálban. Meglocsolom a mártással, megszórom hagymával, majd ezt ismétlem soronként. A tetejére is jusson mártás és hagyma!
Én félóra alatt elkészítem. Utána a tálat befedem, és hűtőben érlelem egy órán át. Tálalás előtt megszórom egy kis vágott petrezselyemmel, vagy fűszernövények zöld levélkéivel díszítem.
Jó étvágyat hozzá!
Szabó Lilla
Korábbi salátareceptjeinkből:
Tweet