Talita

Keresztény női magazin

“Égő ház-projekt” – Mit vinnél magaddal?

ghz0
Egy New York-i férfi, a 23 éves Foster Huntington hat hónappal ezelőtt indította el az „Égő ház-projekt”-et. Feltette a kérdést egy honlapon, hogy ha tűz ütne ki a házban, ki mit kapna fel menekülés közben.

“Az érdekel, hogyan fejezik ki az emberek érdeklődési körét, hátterét az általuk birtokolt tárgyak, és hogy miket tartanak ezek közül fontosnak” – mondja Huntington. Vajon azt viszik magukkal, ami értékes? Ami praktikus? Vagy amihez valamilyen emlékek fűződnek? Ezek alapján nagyon könnyű az embereket csoportba sorolni. Igaz, inkább az alapján kéne valakit “definiálni”, amit tesz, nem pedig az alapján, amit birtokol, vagy megengedhet magának…

Huntington kérdése ismerős, sok bulin felmerül szórakoztató körkérdésként nálunk is. Az olvasókat is arra ösztönzi, hogy összeállítsák a saját listájukat. Sokan válaszoltak neki, és a honlapjára még képeket is mellékeltek. A leggyakoribb válaszok a kedvenc kisállat és a fotóalbum. De a listákon már felbukkan az ipod és a Macbook is. Sokan ezeken tárolják az összes fényképüket, a munkájukat, “az életüket”.

Az embereknek lehetőségük van arra, hogy kifejezzék személyes történetüket és a családjuk történetét is. A pólóktól az örökölt ékszereken át a könyvekig, egészen személyes tárgyak szerepelnek a listákon. Néhány héttel ezelőtt egy hölgy Svédországból a saját ötéves kori, és a fivére újszülött kori képét választotta.

“A válaszok között voltak olyanok is, amikre még csak nem is gondoltunk volna. Egy férfi Észak-Kaliforniában egy tektite nevű, a Góbi-sivatagból való kődarabot menekítene ki. A tudósok szerint ez a kő akkor alakul ki, amikor egy meteor csapódik be a sivatagban, és olyan nagy energia szabadul fel, hogy a homokot üveggé alakítja. Bár szerintem egy kő, ami túléli egy meteor becsapódását, egy kis tűzben nem fog elpusztulni!” – részletez egy érdekes választást Huntington.

Íme, néhány példa a fiatalok köréből:

ghz1

Kim Janni Sanna, 22 éves: ”A csíkos pólómat, egy jó filmet (Nicole Krauss: A szerelem történelme), fényképeket, jegyeket (utazásokról, koncertekről), a macskát: Isist, a kedvenc karkötőimet, cipőimet, a Mumford & Sons táskámat.”

ghz2Claire, 24 éves: “Ha égne a házam, felkapnám Maddie-t, a lányomat és esetleg a mobilomat.”

g_hz3

Cassidy Van Rooy, 17 éves tanuló: „Úti naplókat, ipodot, útlevelet, a dédnagymamám gyöngysorát, az eljegyzési gyűrűmet, az apukám egyik gitárpengetőjét, a Macbook Pro-t, a Studio Ghibli filmgyűjteményt, francia és spanyol szótárakat, mozi/színház/koncert karszalagokat, a kedvenc ruhámat, a kedvenc pulcsimat, a barátom ingét, amiben alszom, a kedvenc együtteseim koncertjén vett pólóimat, a Zabhegyezőt.”

Te mit vinnél magaddal?

 

Kisgyörgy Eszter

 

A cikk forrása: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/features/what-would-you-save-in-a-house-fire-2373059.html


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162