Talita

Keresztény női magazin

A harcias feministák is férjet akarnak

TereskovaNagy Kriszta új kiállításán az emancipált nő akaratával szembesíti a nagyérdeműt, és kijelenti: az emancipált nő feleség akar lenni. Lehetetlen lenne?

Nagy Kriszta bánatos és dühös. Az egykor az Árpa Attilával szexet imitáló Tereskova, illetve mostanság ex-T feleséglétről, páros megöregedésről, jóban-rosszban együttlétről álmodozik. Azt állítja, így volt ez már 2004-ben is, amikor színleg elvetette magát Geszti Péterrel. A médiának szóló gegfrigy után 2008-ban a galeristájával is beköttette a fejét, ám ez a pszeudokötelék ugyancsak baráti alapon jött létre, mígnem 2010-ben a szerelem rátalált a provokatőrnőre, és végre valahára elvette őt valaki igaziból.

Az eufóriának azonban vége, Nagy tanácstalan, ezért kreatív eszközökhöz folyamodik, hogy tudassa: az emancipált nő feleség akar lenni. A Feminista kiáltás című kiállítására tehát magánügyét tette közüggyé, mert úgy gondolja, nem csak őt gyötri az emancipáció átka. Szerinte ugyanis nem csupán felszabadította a nőket a feminizmus, de a férfiakat is elidegenítette a házasság intézményétől.

Nagy Kriszta Feminista kiáltása

Fotó: Nagy Kriszta

Nem hazai jelenség a felvilágosult nők csömöre, és ahogy itthon ex-Tereskova, úgy külföldön is kreatív csomagolásban tudatják a nőneműek kínjaikat. „Put a ring on it” – szól például legharciasabb képviselőjük felszólítása. Beyoncé 2008-as Single Ladies című slágere sok nő himnusza lett: egy szingliről szól, aki három évet várt arra, hogy megkérje a pasija a kezét, végül feladta. De bosszúból más után néz, és ezt szeretné, ha exe is észrevenné: „ha nem tetszik, miért nem húztál rám gyűrűt?” – szól a fricska.

BeyonceA haragos amazonok vadászösztönéről daloló énekesnő a kommersz feminizmus legújabb példaképe, aminek hosszú történelmében onnan, hogy a nők férfiak szeretnének lenni, eljutottunk odáig, hogy a megszerzett jogokon túl mégiscsak a régi mintákat akarják, csak épp új formában. Ezért Beyoncé kijelentette, ő valójában feminista, csak a szitokszóként is használatos kifejezés helyett ő úgy fogalmazna „bootylicious”. Hogy az mit jelenthet, és mi köze a feminizmushoz? Az éneklésben, koreográfiákban jártasabb hölgy ezt nem árulta el, ami viszont kiderül a vérmes dalszövegeiből: nem vágyik másra a némber, mint „egy férfira, aki elveszi, és a sorsát kiteljesíti, az örökkévalóságig, sőt, még tovább”.

Nem szól másról a Szex és New York népszerű sorozat sem, amely a modern szinglilétet csócsáló telenovellából a házasélet problémáit feldolgozó popcornmozi lett. A harmincasaikban még kétségbeesetten férfi után koslató, sikeres Manolo Blahnik-ügyfelek a negyveneseikre megtalálják a nagy Őt, de a dráma nem múlik, és a felelősségvállalásban mindig hibádzik valami.

Nagy Kriszta szerint ez tűrhetetlen. „Együtt akarom valakivel csinálni az életet” – szól a képzőművész jelmondata, amelyet flitterrel felcímkézett esküvői fotóival illusztrált a Godot Galériában látható kiállításán. Az új értelmet nyert házasportrékon az egykori boldog arán férfi nemi szerv nőtt, a férj keresztre feszítve jelenik meg, a nászutasok közé pedig egy női nemi szerv ékelődik, ami nincs ingyen. Felkiáltójellel. Nagy szerint ugyanis a férfiak kihasználják a szabados helyzetet, és képtelenek elkötelezni magukat. Még házasságban sem.

soma_

Ingyen pina nincs!

Fotó: Nagy Kriszta

Azért nem lehetetlen az ügy. Soma Mamagésa nemigen tudja mire vélni haragos nőtársai segélykiáltását, ő elmondása szerint a klasszikus háziasszony szerepét ellátva képes megvalósítani önmagát. A több mint húsz éve boldog frigyben élő énekesnő és médiaszemélyiség sem a szinglik hiányállapotát, sem a karámba terelt feleségek rabszolgasorsát nem osztja, de annál szívesebben ad tanácsot a kiteljesedett életvitelhez, melyet egyaránt ural a nő és a férfi. Az Új egyensúly című könyvében például arra próbál rávilágítani, mi van a feminizmus után, és hogy tud a nő egyszerre anya, feleség, háziasszony, karrierista, spirituális és egyben vénuszi lenni.

Ez még akkor sem lehetetlen, ha valaki kifelé a dühödt amazon imázsában tetszeleg. A harmincéves Beyoncé ugyanis színpadon kívül – minden jel szerint – tökéletes házaséletet él Jay-Z rapper-üzletemberrel. A sikerpáros 2008-ban kelt egybe, és alig egy hete, hogy bejelentették, úton a közös gyermek. De a Szex és New York megrögzött szinglijét játszó Sarah-Jessica Parker sem panaszkodhat magánéletére, tizennégy éve él együtt Matthew Broderick színésszel, ikreik háromévesek.

Hogy mégis hatalmas sikere van feminista sikoltozásoknak, az nem csoda. Hisz, ha mindenki mást akar (Karinthy után: a nő a férfit, a férfi meg a nőt), akkor a konfliktus kifogyhatatlan témával gazdagítja létünket, és örök ihletője lesz a művészeteknek is.

 

Lukács Andrea

 

Forrás: http://hvg.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162