Talita

Keresztény női magazin

“Zsipp-zsupp, kenderzsupp” – Új állatvédelmi törvények

vizsla
Ez a kis gyerekmondóka jutott eszembe az azonosító chip beültetése kapcsán, csak kicsit átírva: ha megázik, vagyis ha megunjuk a kutyusunkat, kidobjuk…

Ez a „projekt” 2013 januárjától, remélhetőleg, nehezebben fog menni a felelőtlen kutyatartóknak, hiszen azonosíthatók és büntethetők lesznek a chip segítségével. Szívem szerint nem csak ilyen finoman, a felelőtlen szóval illettem volna őket, de hát a cikk kedvéért megteszem.

Január elejétől lép hatályba az a rendelet, miszerint a négy hónapnál idősebb kutyáknál kötelező a mikrochip beültetése. A rendelkezéstől azt várják, hogy így csökken majd a kóbor kutyák száma is.

Sokan el se tudják képzelni, milyen mérhetetlen sok kutya kerül nap mint nap menhelyre, és emiatt milyen túlzsúfoltak is ezek az intézmények!

Régebben sokszor gondoltam arra, mi lenne, ha valahogy elcsavarogna a kutyám, és nem találna haza. Az, hogy nagyon szomorú lennék, nem igazán fedné a valóságot, mert belebetegednék. Mit élne át a kutyám az alatt az idő alatt, amíg kóborolna? Ha van chipje a kutyának, az idő, amit a kutyus és a gazdi egymás nélkül tölt, sokkal rövidebb lehet.

A beültetésnél nem kell nagy műtéti beavatkozásra gondolni. Az egész eljárás majdnem olyan, mintha egy védőoltást adnának be a kutyusnak. A mikrochipet egy speciálisan kialakított fecskendő segítségével juttatják a nyak bal oldalán a bőr alá. Egy 15 számjegyű kódot tartalmaz. A chip beültetése mellett fontos, hogy a kutya regisztrálva is legyen az adatbázisban. Ez az állatorvos feladata. A regisztráció azt jelenti, hogy elektronikus nyilvántartásba kerül a kutya. Az adatlistában megjelenik a kutya fajtája, kora, neme, ivartalanított állat esetében az ivartalanítás időpontja, színe, neve, veszettség elleni oltás ideje, tulajdonos neve, címe, elérhetősége. Így, ha eltűnik kedvencünk, könnyen azonosítható egy leolvasó segítségével. Sajnos hallottam olyan történetet, amikor találtak egy kutyát, és volt mikrochipje, de az adatbázisban nem volt regisztrálva, így nem tudták azonosítani. Ezért fontos, hogy ne feledkezzünk meg a regisztrációról sem!

A 2011 végén elfogadott új állatvédelmi törvény a mikrochip beültetése árát regisztrációval együtt 3500 forintban maximálta. A beültetés egyszeri beavatkozás, tehát nem jár további költségekkel.

Mindenképpen hasznosnak tartom a chipet, de jó lenne tudni, mi lesz azokkal a kutyusokkal, akiknek a gazdája nem tudja, vagy éppen nem akarja kifizetni a beültetés költségét, és inkább szélnek ereszti a kutyáját. Mert erre sajnos van esély.

Lássuk a további rendeleteket is a megfelelő kutyatartásról.
Kistestű kutyát (20 kg-ig) minimum 10 négyzetméteres területen lehet tartani bezárva.
Közepes testű kutyát (20-40kg) minimum 15 négyzetméteres területen lehet bezárva tartani.
Nagytestű kutyát (40kg felett) minimum 20 négyzetméteres területen lehet bezárva tartani.
A láncon tartott kutyák esetében a lánc hosszúsága a következő:
Kistestű kutya minimum 4m-es láncon tartható.
Közepes testű kutya minimum 6m-es láncon tartható
Nagy testű kutya minimum 8m-es láncon tartható
Augusztus 1-től nem végezhető a fül csonkítása. A farok kurtítása 7 napos korig engedélyezett.
A kutya- és macskakölyköket 8 hetes korukig kötelező az anyjuk mellett tartani.
Nem kell ebadót fizetni:
– ha állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől fogadták örökbe az állatot (Ezt az örökbefogadó intézmény vagy szervezet vezetőjének kell aláírásával igazolni.);
– állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában áll a kutya;
– ivartalanított és nem veszélyes;
– mentő-, jelző-, vakvezető, rokkant segítő vagy terápiás kutya;
– a magyar honvédségben, rendvédelmi szervekben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott;
– őshonos magyar kutyafajták (kuvasz, komondor, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó).

 

R. Nagy Csilla

 

R. Nagy Csilla elérhetőségei:

kutyabajom@gmail.com

http://www.facebook.com/kutyabajom.kutyabajom

Csilla korábbi kutyás cikkei:

Kutya nélkül élni…

Kutyabajom – Félős kutyák

Kutyabajom – Ha már hazavitted a kutyát

Kutyabajom

Nyitókép.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162