Talita

Keresztény női magazin

Remegős – A svábok kocsonyája

DSCF0648
Verle Tibortól tanultam az alábbi receptet, ő meg az édesanyjától, és így tovább. Disznóvágáskor igazi finomság a kocsonya, amit a svábok citrommal és ecettel esznek.

Semmit nem dobunk ki disznóvágáskor, mondta Tibor, a malac farkát, a füleit, a bőrkét mind félretesszük, abból lesz majd a jó kis kocsonya. És már diktálja is a receptet:

Hozzávalók:

1 hátsó csülök

2 fül

1 farok

2 láb

1 kisebb füstölt oldalas

2 szál répa

1 szál petrezselyemgyökér

1 nagy fej fokhagyma

2 közepes vöröshagyma

10 szem egész bors

6 szem szegfűbors

őrölt bors és só ízlés szerint

6 liter víz

A húst megtisztítjuk, majd alaposan megmossuk, és hideg vízbe feltesszük főzni. Amint felforrt, a habot leszedjük, majd minden fűszert beleteszünk, és lassú tűzön négy órán keresztül főzzük. Ha eltelt az idő, leszűrjük, és a levéről a zsírt papírtörlővel leitatjuk. A húst tányérokba rakjuk, és ráöntjük a lét.

DSCF0649

Én főtt tojást is tennék bele, és több répát, és megszórnám a tetejét erős pirospaprikával. S bár nem vagyok sváb, citromlevet csurgatnék rá. A svábok különben sült vagy főtt krumplival ették. Tibor szerint a kocsonya a kamrában egy hétig is eláll, és mint egy féltett kincset, vissza is viszi oda, ahonnan a fotózás kedvéért előkerült. A kamrába.

 

Konkoly Edit

A fotókat a szerző készítette.

Néhány korábbi receptünk:

Töltött csirke – töltés nélkül!

Mézeskalács-birodalom

Kolbászos lencseleves


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162