Rukkola-kukorica saláta – ősszel is frissen!
A rukkola nagyon karakteres ízű zöld növény, ezért általában megosztja az ínyenceket: vagy nagyon kedvelik, vagy ki nem állhatják. Nem titok, hogy én a rajongója vagyok. Magában, vajas kenyér mellé vagy salátaként egyaránt szívesen eszem.
Idén tavasszal vetettem rukkolát a kertben. Túl sűrűn ültettem, ezért kis levelűek lettek, és túl hamar levirágoztak. A száraz és fonnyadt “maradékot” fűnyíróval lenyírtam, ne csúfítsa a kertet. Már le is mondtam róla, hogy valaha rendes rukkola-termést lássak a házunk körül, amikor néhány napja felfigyeltem rá, hogy a parlagon hagyott területen újra kihajtott sok rukkolatő. Mind hatalmas, életerős leveleket hajtottak, az egész család örömére.
Íme a mostani kedvenc salátánk receptje 5 főre! Önállóan vagy köretként fogyasztjuk.
Egy nagy tál rukkola levelet egyenként megmosok, majd csíkokra vágom.
Egy maréknyi metélőhagymát ollóval apróra vágok, és rászórom.
Kb. 75 dkg puha, zsenge morzsolt kukoricát adok hozzá. (Ez fagyasztott kukorica, amit felhasználás előtt hagyok kiolvadni.)
Hozzáadok két, kockákra vágott paradicsomot.
Ízlés szerint sózom.
Meglocsolom fél deciliter olíva olajjal és fél citrom levével.
Ha van otthon, érdemes beletenni felkarikázott olíva bogyót.
Összekeverem. Akkor érnek össze legjobban az ízek, ha nem hűtjük, hanem szobahőmérsékletű marad. Ha magában, és nem köretként esszük, lehet „dúsítani” sajttal.
Jó egészséget!
Kölnei Lívia
A kép a szerző fotója.
Kínálatunkból:
Kukoricasaláta házi majonézzel
Szemvidító multivitamin-saláta
Tweet