Talita

Keresztény női magazin

Talita Madridban – Semana Santa

Jesus_el_Rico

Bár a keresztények legfontosabb ünnepe, a Húsvét ma már a spanyolok többsége számára is csupán egy hosszú hétvégés kikapcsolódás, a tradíciókban még mindig őrzik ennek az eseménynek a jelentőségét. Sokakat  vonzanak a szemkápráztató, megható felvonulások.

Virágvasárnap kezdetét veszi a Nagyhét (spanyolul: szent hét) amikor a hagyomány szerint a templomi gyülekezetek, vallásos egyesületek naponta körmeneteket szerveznek az ország szinte minden városában. Sevillába utaznak azok, akik a legszebbeket szeretnék látni. Mária és Jézus életének és halálának fontos eseményeit megjelenítő, több tonna súlyú szobrokat és ereklyéket hordoznak ünnepélyes, gyászos, vezeklő körmenetben saját templomuktól végig a város utcáin. Százak és ezrek kísérik a feldíszített, fatrónusokra emelt, nagy értékű szobrokat, szobor kompozíciókat, amelyekkel lassú, csoszogó lépésekkel haladnak előre az emelvények belsejében összepréselődő, teherhordó férfiak. Mivel ekkora érdeklődésnek örvendenek, a fontosabb útszakaszokon kordonokkal területeket kerítenek el, ahol ülőhelyek is bérelhetők.

 szovegkozti_Jesus

Területtől függően különféle szokások élnek, ezek közül egy különösen felkeltette az érdeklődésemet. Az ország déli tengerpartján található Málagában III. Károly király ideje óta minden nagyszerdai körmeneten Jézus, „El Rico”, felszabadít egy rabot. A legenda úgy tartja, hogy a király uralkodása alatt pestis pusztított a birodalomban, amelynek következtében nem volt elegendő teherhordó férfi a húsvéti felvonulásra, így a börtönben raboskodók vállalták magukra e feladatot. A körmenet befejeztével mind visszatért cellájába. A király, látván hűségüket és hitüket, bűnösségük ellenére úgy határozott, hogy minden évben egy foglyot „Jézus fölszabadíthat”. Manapság sincs másként e városban. A jó magaviseletű rabok közül kiválasztanak hármat, akik a körmenet alatt a Krisztus szobor előtt térdelve várják ítéletüket. A döntést Jézus robotizált „karja” hozza meg.

A Semana Santa eseményei megrázóak és felkavaróak. A dobbal kísért fájdalmas körmeneti dalok és a szenvedő Jézus szobrok látványa valóban nagy hatást gyakorol az emberi lélekre, sokan sírásban törnek ki, és eksztázisba kerülnek.

Természetesen, mint minden ünnepre, Húsvétra is jellemzőek a gasztronómiai különlegességek. Az ünneplésre finomságokkal készülnek a cukrászdák és a gondos háziasszonyok. A fahéjas-cukros tejben áztatott, majd olajban kisütött kenyérszeletek, las torrijas, a valódi ínyencek számára is különösen finomak.

Gerber Luca

Kép: Jesus El Rico szobra

Aki videón is szeretné látni: http://www.youtube.com/watch?v=ioAzYdvQwmU


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162