Sült busa medvehagymás-tormás mártással
Sokan ellenérzéssel viszonyulnak a busához, de én szeretem, és a családom is szívesen eszi. Állítólag egészséges, hasznos élettani hatású étel, a 90-es évek elején nagy kultusza volt, gyógyító tápláléknak is tekintették. Olcsó és egészséges – ez ritka párosítás!
Két szép, nagy busa filét vettem. Megmostam, tepsibe tettem. Mindkét oldalát megsóztam, és beszórtam fűszerekkel. Elég szabadon, pillanatnyi indíttatásom szerint használom a fűszereket. Erre borsika és majoranna került, a tetejére pedig egy nagy fej apróra vágott hagymát szórtam, és meglocsoltam olíva olajjal.
180 fokos sütőben, fóliával letakarva sütöttem, amíg a szúrópróba a vastagabb részeken is megmutatta, hogy a hús megfőtt, belül sem nyers. Akkor levettem róla a fóliát, és addig sütöttem tovább, amíg szép halványbarna színt kapott.
Petrezselymes burgonyát készítettem mellé. Sajnos friss petrezselyem nincsen még nálunk, ezért fagyasztottat használtam.
Mártást készítettem hozzá:
Felforrósított vajban kevergettem néhány percig két evőkanálnyi szárított, morzsolt medvehagymát, majd beleöntöttem egy nagy pohár joghurtot. Egy evőkanál reszelt tormával, kevés sóval, cukorral ízesítettem. A családom tagjai először idegenkedve kóstolgatták, de végül lelkesen fogyasztották a petrezselymes burgonyával tálalt sült busaszelet mellé. (Legközelebb kipróbálom a citromlevet is a torma helyett.)
Kölnei Lívia
Korábbi receptjeinkből:
Tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka, görhöny, matutka…
Tweet