Sült zöldségek – mindent bele!
A zeller, a hagyma teljesen megpuhul, de a répa, a karalábé roppanós marad. Akkor a legfinomabb, ha a paprika, az alma egy kicsit karamellizálódik benne!
A kertben leszedett friss zöldségek mellé még került paprika, petrezselyemgyökér, hagyma, fokhagyma, alma a zöldségestől, hogy ízletesebb, színesebb és gazdagabb legyen!
Hozzávalók:
5 kisebb répa
1 petrezselyemgyökér
1 karalábé
fél kg paradicsom
1 kicsi (kb. 20 dkg) csillagtök
3 szár zellerzöldje:
fél zellergumó (nagy)
3 kápia paprika
2 nagy fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 nagyobb alma
só
1 dl olívaolaj
fél-egy dl víz
(A fotón a jobb szélen látható cukkini sajnos már nem fért bele a tepsibe. Majd legközelebb!)
Elkészítés:
A zöldségeket, almát megmosom, feldarabolom, és egy közepes tepsiben összekeverem egy deci olivaolajjal. Keverés közben ízlés szerint meg is sózom. Aláöntök egy fél deci-deci vizet, és fél órát alufóliával letakarva erős lángon sütöm.
Aztán fedetlenül addig sütöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. Pont attól izgalmas ez az étel, hogy vannak zöldségek, amelyek teljesen megpuhulnak, pl. a hagyma vagy a zeller, a csillagtök, de a répa, a karalábé jó, ha roppanós marad! Némelyik egy picit oda is kaphat. Finom, ha az almaszeletek, paprikacsíkok karamellizálódnak! Minimum egy-másfél órát kell sülnie, a sütőtől függően. Kevés lé maradhat alatta, de nem jó, ha nagyon tocsog. Számomra akkor lesz kész, amikor az olaj gyöngyözik a zöldségeken.
Sütés közben érdemes legalább 4-5 alkalommal óvatosan megkeverni.
Finom húsokhoz, halakhoz, sült krumplihoz, és egy szelet barna kenyérrel, magában is nagyszerű!
Természetesen nem csak ebben az arányban kerülhetnek bele a zöldségek, ki mit szeret jobban, miből nő több a kertben. És persze tehettek még bele más zöldségeket is! Én pl. legközelebb teszek még bele pasztinákot is a most kimaradt cukkini mellé, – legfeljebb nagyobb tepsit használok!
Kóczián Mária
A szerző fotóival
Zöldséges ételeinkből:
Töltött karalábé – macerás, de megéri!
Tweet