Süti almával, krémmel, zabpehellyel
Ez a süti álomfinom! Az egész család lelkesedik érte. Kolléganőmtől kaptam a receptet, de kicsit átalakítottam a mi ízlésünk szerint.
Hozzávalók (nagy, magas falú tepsihez):
50 dkg zabpehely
2 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna
2 sütőpor
őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, ízlés szerint
8 nagyobb alma
20 dkg vaj, megolvasztva
2 nagyobb tojás
20-30 dkg porcukor, ízlés szerint
2 csomag vaníliás-cukor
A tetejére:
45-50 dkg tehéntúró vagy natúr krémsajt (Mascarpone)
citromlé
1 citrom lereszelt héja
15 dkg porcukor
Ha tehéntúrót használunk, akkor még 4 evőkanál tejföl és 10 dkg vaj is kell, hogy a túró krémesebb legyen.
Elkészítés:
1. A zabpelyhet egy órára vízbe áztatjuk, utána kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. A szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük.
2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük vagy botmixerrel pürésítjük.
3. Az almapépbe mixeljük az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a száraz hozzávalókkal simára keverjük.
4. Tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 30-35 percig – tűpróbáig – sütjük.
5. A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítjuk a porcukorral, citromlével és a citrom lereszelt héjával. Ha tehéntúrót használunk, akkor az előbbi hozzávalókon kívül még a tejfölt és a szobahőmérsékletű vajat is belekeverjük.
6. A kihűlt sütire kenjük. Nem kell díszíteni, mert így is fantasztikus.
Kölnei Lívia
A képek a szerző felvételei.
Zabpelyhes receptjeinkből:
Tweet