Szaloncukor házilag
Végre sikerült időpontot találnunk, amikor mindenki ráért a reggeliző-kör tagjai közül, és meg is ígérte, hogy jön. Csak Judit volt bizonytalan, éppen ő, akivel éveken át együtt főztük a szaloncukrot, ami szegedi nagymamám szaloncukrát ídézte.
A reggeliző-kör azt jelenti, hogy minden pénteken együtt reggelizünk, otthon lévő kismamák vagy nagyobb gyerekek munkanélküli anyukái.
Judit is igent mondott, de akkor eszembe jutott, hogy régen láttam a kézzel írt receptet. Utoljára nyáron, amikor meszelés miatt átrendeztem a szobámat.
Hol lehet? – jutott eszembe néha, míg el nem jött a pillanat, amikor már tovább nem halogathattam a keresést. Arra emlékeztem, hogy tejpor kell bele. Judit sem emlékezett többre. A lányok türelmetlenek voltak. Keresni kezdtem, míg végül ráakadtam az alábbi receptre:
Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
50 dkg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
fél dl rum
A baj csak az volt, hogy a tejpor drága, ráadásul a közeli kisvárosban nem is árultak. Így az adományba kapott instant vaníliás ital porát használtuk tejpor helyett, mert annak is nyolcvan százaléka tejpor volt.
Először egy adagot készítettem, amíg a többiek diót törtek.
A cukrot felfőztem a vízzel, pár percig főztem, de nem forraltam (!), majd hozzáadtam a kakaóval elkevert tej(pótló)port, fakanállal eldolgoztam, majd lehúztam a sparherdről. Belekevertem a többiek által előre megpirított és ledarált diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is.
Hamar sűrűsödött, így gyorsan az előre kivajazott tepsibe öntöttem, és beraktam a kamrába hűlni. De előbb még megkóstoltuk.
– Ennek Sportszelet íze van! – kiáltott fel Éva.
– Szereted a Sportszeletet? – kérdezte Judit.
– Szeretem – mondta Kati.
Én meg azt gondoltam, a többibe kevesebb rumot teszek, mert a diót így alig lehetett érezni. Utána még készítettünk hat adagot, azokat is tepsikbe öntöttük, és mindenki hazavitt egyet. Ha megdermed, másnap vizes késsel felvágja, és sztaniol papírba csomagolja, mert Orsi szerint az a legjobb, csak sehol nem kapni.Talán a művészellátóban, Pesten. Zsuzsu úgy vélte, a fényes karácsonyi csomagoló is megteszi.
Konkoly Edit
A többi fotó a szerző felvétele
Konkoly Edit korábbi receptjeiből:
Rakott csillagtök
Céklasaláta
Mángoldos tészta
Tweet