Talita

Keresztény női magazin

András apostol a képzőművészetben

Andras_mozaik
November 30-án ünnepli a Katolikus Egyház Szent András apostolt, ekkor tartja a legtöbb András a névnapját. Az ünnep tiszteletére röviden áttekintjük, hogyan is ábrázolták András apostolt az elmúlt évszázadokban.

 

Andrást és testvérét, Simont (Pétert) a Genezáreti-tó partján, halászat közben hívta meg Jézus, hogy kövessék őt, legyenek tanítványai. Péter, András és János hallották Keresztelő Szent János tanúságtételét Krisztusról, és tanúi voltak a kánai csodának is, így érthető, hogy csatlakoztak hozzá.

Az András név görög eredetű (andreiosz), jelentése: “bátor”, “férfias”, “férfi”. Bátorságára nagy szüksége volt élete során, hiszen Jézus mennybemenetele után is kitartott tanítása mellett, sok veszélynek volt kitéve. Görögországba ment, hogy terjessze Jézus tanításait. Sok embert megtérített, közöttük Patrasz város helytartójának feleségét is. A helytartó ezért megostoroztatta és kivégeztette. Legendája szerint ferde, átlós keresztre szögezték – azóta nevezzük az X alakú keresztet ,,András”-keresztnek.

Andras_kerfesz

Leggyakrabban mártíriumának eszközével, ezzel a kereszttel ábrázolják. A Jézus életének eseményeit ábrázoló képciklusokban két jelenetben is szerepel: az első tanítványok elhívásánál és a csodálatos kenyérszaporításnál. Ilyenkor általában göndör hajú fiatalemberként jelenítik meg, keresztrefeszítése képein szakállas öregemberként ábrázolják.

Az apostol ereklyéit a IV. században Patraszból Konstantinápolyba szállították, itt különösen nagy tiszteletnek örvendett, szemben Rómával, ahol inkább Péternek és Pálnak volt nagy kultusza. Konstantinápolyból sugárzott ki tisztelete Oroszországba (jobb kar-ereklyéje a moszkvai Uszpenszkij-székesegyházban van), ahol az ország egyik védőszentjévé vált. Skócia is Szt. András védnöksége alá helyezte magát, erre utalnak mindmáig a brit zászló átlós vörös-fehér sávjai.

Legjelentősebb magyarországi ábrázolása a liptószentandrási szárnyasoltár középső szobra 1512-ből, amit ma a Nemzeti Galériában láthatunk:
Andras lipto2
Az én legkedvesebb András-ábrázolásom pedig El Greco festménye a Szépművészeti Múzeumban:

andras_el_greco

Kölnei Lívia


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162