Talita

Keresztény női magazin

Szent Márton és a sült libacomb

IMG 1354
A családunkban immár negyedik éve, hogy Márton napon sült libacombot eszünk hagymás törtkrumplival és lila párolt káposztával. Utána pedig újborral koccintunk.

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Hozzávalók:

  • Személyenként 1 libacomb (nálunk idén 6 főre készül)
  • 3-4 ek. mangalica zsír
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 3 db alma
  • 2 db narancs
  • 5-6 babérlevél
  • 2-3 rozmaringszál
  • ízlés szerint bors, só
  • 2-3 dl fehérbor

A combokból a tollat és a tokot eltávolítottam és besóztam. A tepsit a zsiradékkal kikentem. Majd a felaprított zöldségekkel megágyaztam a comboknak, melyeket bőrével lefele fordítva helyzetem az ágyra. Sót, borsot és a narancs és alma szeleteket rászórtam. Fehér borral meglocsoltam. Majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.

IMG 1358

Befedtem alufóliával a tepsit, és előmelegített, 170 fokos sütőben pároltam úgy két órán át. Időnként hústűvel beszúrtam a csont mellé, hogy elválik-e tőle a hús.

Majd megforgattam a combokat, hogy a bőre legyen felül, és fólia nélkül  időnként meg-meg locsolgatva , készre pirítottam 210 fokos sütőhőmérsékleten.

IMG 1360

Vass Ákos

 

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

Korábbi sültjeink:

Almás-hagymás sült csirkecomb rebarbarás befőttel

Báránysült mentaszósszal

Sült hal brokkoliszósszal


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162