Szent Márton és a sült libacomb
A családunkban immár negyedik éve, hogy Márton napon sült libacombot eszünk hagymás törtkrumplival és lila párolt káposztával. Utána pedig újborral koccintunk.
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.
Hozzávalók:
- Személyenként 1 libacomb (nálunk idén 6 főre készül)
- 3-4 ek. mangalica zsír
- 3-4 db vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4-5 db paprika
- 4-5 db paradicsom
- 3 db alma
- 2 db narancs
- 5-6 babérlevél
- 2-3 rozmaringszál
- ízlés szerint bors, só
- 2-3 dl fehérbor
A combokból a tollat és a tokot eltávolítottam és besóztam. A tepsit a zsiradékkal kikentem. Majd a felaprított zöldségekkel megágyaztam a comboknak, melyeket bőrével lefele fordítva helyzetem az ágyra. Sót, borsot és a narancs és alma szeleteket rászórtam. Fehér borral meglocsoltam. Majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.
Befedtem alufóliával a tepsit, és előmelegített, 170 fokos sütőben pároltam úgy két órán át. Időnként hústűvel beszúrtam a csont mellé, hogy elválik-e tőle a hús.
Majd megforgattam a combokat, hogy a bőre legyen felül, és fólia nélkül – időnként meg-meg locsolgatva –, készre pirítottam 210 fokos sütőhőmérsékleten.
Vass Ákos
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
Korábbi sültjeink:
Almás-hagymás sült csirkecomb rebarbarás befőttel
Tweet