Talita

Keresztény női magazin

Szenvedélyes női sorsok a budapesti Keresztény Színházi Fesztiválon

Koncz Andrea 2
Még nincs harmincéves az Újszínház színésznője, Koncz Andrea, aki a III. Keresztény Színházi Fesztivál (május 20–26.) előadásaiban karakteres, történelmi női sorsokat formál meg. A fiatalságát ízig-vérig megélő, ugyanakkor rendkívül tudatos, pályakezdő művésznő a fesztivál nyitó darabjában az elveihez hű, spirituális Stuart Mária szerepét játssza el, míg a fesztiválzáró darabban Szent Margit alakját kelti életre.

Koncz Andrea még csak négy éve állandó tagja az Újszínház társulatának, mégis ráosztották a fesztivál nyitó- és záródarabjának komoly főszerepeit, ahol a színésznő két példaadó, karakteres, mélyen hívő történelmi személyiséget formál meg a színpadon. A fiatal művésznő is hívő, de istenhitét inkább a személyes, intim kapcsolat jellemzi, így nehezen tud azonosulni Szent Margit aszkéta, önfegyelmező jellemével.
„Margittal nagy harcom volt a próbák alatt. Nehezen tudtam azzal a fajta vallási szertartással azonosulni, hogy az ember legrövidebb Istenhez vezető útja Jézus fájdalmainak megélésén keresztül vezet. Sokáig tartott megértenem, hogy miként is van ez. Mert, ha Jézus értünk halt meg, és miattunk ment végig a Via Dolorosa-n, nekünk attól még nem kell úgy szenvednünk” – magyarázta a fiatal színésznő.

A darab feloldását jelentő végső katarzishoz azonban meg kellett ismernie a fájdalmat, hogy megérthesse annak jelentőségét.
„A próbafolyamat alatt megkaptam a korbács kelléket, és meg kellett ütnöm magam. Ekkor értettem meg, hogy muszáj megéreznem, milyen egy suhintás a hátamon. És segített! A fájdalom ugyanis eljuttatott egy olyan jó lelki állapotba, ami kitolta a határokat” – mondta Koncz Andrea.

“A királynő aranyból van” (Stuart Mária) és “Az áldozat (Szent Margit legendája)” című előadásokban a művésznőt – a középkor letűnt önfegyelmező eszközein túl – a főhősök jóságra való törekvése nyűgözte le leginkább. Az előbbiben az, hogy egy fiatal királynő az udvari intrikák dacára hogyan őrzi meg az erényt és a tisztaságot, míg utóbbiban Szent Margit üzenete a világnak, hogy válasszuk a műveltségre és mély lelkiségre való törekvést a külcsín, hedonizmus helyett.

A Kocsis István tollából született, Nagy Viktor rendezésében színpadra állított két szenvedélyes dráma modern szellemiségét az ifjú színésznő játéka minden bizonnyal a fiatalabb generáció számára is átélhetővé teszi. Koncz Andrea korosztályát ma, 2016 tavaszán is a nagy történelmi hősnőkéhez hasonló személyes problémák foglalkoztatják. 

Az Újszínház idén – ezúttal május 20. és 26. között – ismét megrendezi hagyománnyá nemesült rendezvénysorozatát, a Keresztény Színházi Fesztivált. Az egyhetes rendezvénysorozaton nívós külföldi és honi, keresztény tematikájú, léleknemesítő produkciók révén próbálunk rávilágítani a hit és a szakralitás közösségformáló, nemzetépítő és -megtartó erejére. Programok és online jegyvétel itt.

Kép: Németh Szabolcs

Ajánljuk még: 

Betöltetlen hiány, avagy mit jelent nekem Árpád-házi Szent Margit

Piroska-Eiréné-Xénia – Szent László gyönyörű leánya

Boldog Sancha, az ismeretlen Árpád-házi szent


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162