Talita

Keresztény női magazin

Szeretnék egy eperlugast!

eperlugas2
Édesapám évekkel ezelőtt készített egy lugas-állványt hátul, a kertben. Szeretném hasznosítani, de évek óta kudarcba fulladnak a próbálkozásaim. Most azonban kaptam egy jó ötletet: jövőre eperlugast tervezek!

A vasoszlopokat és a közéjük kifeszített drótokat szinte egész nap tűzi a nap. Az előző évek kísérletei közül a futóbab bírta legjobban a lugast, szépen belombosodott, de alig hozott termést. Az uborkák nem viselték jól a viszonylag sovány talajt és a nagy forróságot, hoztak néhány szem termést, azután elszáradtak. Botcsinálta kertész vagyok, de még nem adom fel: jövőre epret szeretnék futtatni, az eper ugyanis jól viseli a mostoha körülményeket. Van néhány hagyományos epernövényem, szépen virulnak.

A szakirodalom szerint a palántákat ősz elején érdemes elültetni, Május-júniusban virágoznak és teremnek, majd hosszú indákat növesztenek, amelyek felvezethetők a lugasra. Ha minden jól alakul, augusztusban újra virágzik és terem majd. A töveket szalmával érdemes télen takarni, fagytól óvni.

Szívesen fogadom a jótanácsokat, ha valakinek van már tapasztalata a lugaseper telepítésében! Remélem, jövőre ilyenkor beszámolhatok a lugasom növekedéséről! Vajon mikor fog úgy kinézni, mint ez a képen?

eperlugas1
Győri Anna

1. kép
2. kép 

Korábbi, kerttel kapcsolatos cikkeinkből:

Így kényeztesd a vetőmagodat!

Mobil palánták

Mulcsozz!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162