Talita

Keresztény női magazin

Őszi falevelek tartósítása

level3
A pillanat mulandó, tudjuk ezt mindannyian, mégis milyen ősi igénye az embernek, hogy elkapja és bezárja… egy befőttes üvegbe a nyári napsütötte paradicsomot, mézédes barackot, megszárítsa a rózsa virágát, a levendulát párnába varrja – sorolhatnám, de minek, éreztek ilyet ti is minden bizonnyal.

Én a falevelekkel is ilyen viszonyban állok: gyűjtöm, gyönyörködöm, szárítom, aszalom.

Kedvenc hónapom az ősz. Biztosan azért, mert ekkor születtem. Megnyugtat, inspirál az ezernyi szín, a meleg pulóver, a forralt bor, az erdei séta és minden, ami ilyenkor történik. Szeretem minden pillanatát, és vágyom arra, minél tovább tartson.

És akkor most a szentimentális érzelgés után itt vagyok a konyhában, és mint egy kiművelt boszorkány, összeszedtem, mit tehetünk a falevelekért.

A könyvnyomatós módszer

Régvolt iskolás koromban egyetlen módját ismertük a konzerválásnak, azt a nehezékes módszert, tudjátok: két lexikon lapjai közé betesszük, és egy polcnyi könyvet rápakolunk.
Ma már, amikor van mikrohullámú sütő, ez egy alternatíva csupán, mert…

Itt a mikrózott falevél!

A mikróba téve két papírtörölköző között a levél pillanatok alatt kiszárad. Természetesen a legalacsonyabb teljesítményt válasszuk, végtére is nem az ebédünk készül!

Fagyasztott levél

Ha hajlítható, alakítható leveleket szeretnénk, amelyek szép, élénk színüket is megőrzik, akkor a fagyasztóban a helyük, két sütőpapír között. Itt egy videó, amiben még rózsát is készítenek falevélből.

level2Viaszolt  levelek

Egy lábosban kis lángon gyertyát olvasztottunk. Ha már folyik a viasz, egyszerűen bele kell mártani a leveleket (préseltet vagy frisset), kicsit lecsöpögtetni, és kész.
Amire jó vigyázni: Ne az étkezéshez használatos villával, kanállal dolgozzatok, mert a végén abból is újat kell venni. Nálunk legalábbis megfakult a kanál-villa a viasztól, nem sikerült róla forró vízben sem tökéletesen eltávolítani. Soma fiam üzeni, hogy a  friss levelekben lévő akármilyen kevés víz fröcskölhet a forró viaszban. Jobb, ha nem hajoltok bele a lábosba! Több életveszélyt nem tapasztaltunk.

A tavalyi sláger: glicerinben áztatott levél

A következő módszerrel tavaly próbálkoztam először, nagyon ötletesnek és könnyen kivitelezhetőnek találtam, próbáljátok ki ti is! Ma reggel már vettem is glicerint a gyógyszertárban, egyelőre kisipari mennyiséget, 1 dl-t.
Egy rész glicerin, két rész víz arányban kell összekeverni, és egy lapos tálba önteni. Egy csipesz segítségével belemerítjük az előzőleg szépen leöblített, szárazra törölt leveleket, és néhány napig hagyjuk benne a tálban.
A levél hajlékony és rugalmas marad, a fenti képen látható koszorú is ily módon készült.

A vasaló és a zsírpapír mindig kéznél van…

Vasalós módszerrel is gyorsan juthatsz préselt őszi levelekhez.
Zsírpapír közé tedd be a tisztított leveleket, és tegyél rá egy konyharuhát! Alacsony fokozatra állított vasalóval simítsd át többször! A zsírpapírról rátapad a levelekre a viaszréteg, a levelek körül pedig összetapad a zsírpapír. Ezt szépen körbe kell vágni, és készen van.(Ha van lamináló géped, annak segítségével is hasonló eredményt kapsz.)

level1

Idei felfedezés: szilika gél

Végül, ismereteim szerint az utolsó módszer a szilika gélben való tárolás.
Szilika gélt innen lehet rendelni (meg biztos máshonnan is). Ha elég előrelátó lettem volna, már egy éve gyűjteném az ilyen-olyan termékekben található szilika gélt, és most egy tonna állna rendelkezésemre.
De sajnos nem voltam az…
Ez lesz idén az új „projekt”!

 

Sárosdi Virág

Sárosdi Virág blogja: http://gyereketeto.blogspot.hu

Ajánlott írásaink:

Sárkányeregetés

Élj újrahasznosítva! 1.

Három gyerek – három nap (és rövid éjszaka)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162