Szilvás süti könnyű, kelt tésztából
Itt a szilvaszezon! Ebből a finom, értékes gyümölcsből sokféle finomságot készíthetünk, ezek közül egyet most megosztunk a Talita olvasóival.
A kelt tésztás sütiket nagyon kedvelem. Gyerekkori élmények jutnak az eszembe, amikor nagymamám gyúrta és kelesztette a buktát és a kakaós tekercset. Sokáig úgy gondoltam, hogy ezek macerás sütik, sok velük a tennivaló. Gyúrás, kelesztés, nyújtás… Ezért aztán bármennyire is a kedvenceim, ritkán fordulnak elő a konyhámban. De ez a szilvás, kelt tésztás süti, ez igazán a lusta szakácsok kedvence lehet! Szerintem más gyümölccsel is érdemes kipróbálni, pl. barackkal vagy cseresznyével, meggyel vagy akár eperrel, málnával, szederrel is. Mivel most van a szilvaszezon, én az eredeti recept szerint, szilvával készítettem.
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
5 dkg cukor
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás
másfél kg szilva
Az édes morzsához:
15 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
20 dkg liszt
Az élesztőt össze kell keverni a langyos tejjel és kevés cukorral, majd dolgozzuk össze a liszttel, a puha margarinnal, a cukorral és a tojással. Ha összegyúrtuk, fél órát pihentessük meleg helyen. Amíg a tésztánk pihen, magozzuk ki a szilvákat, és vágjuk félbe.
Készítsük el az édes morzsát, amit majd a süti tetejére kell szórni: egy edényben keverjük össze a puha margarint, a cukrot és a lisztet. Ne gyúrjuk, csak morzsoljuk az ujjainkkal, mivel ez nem tészta lesz, csak morzsa!
Ha letelt a félóra, nyújtsuk ki a tésztánkat a tepsi méretére, és mielőtt beletesszük a tésztát, tegyünk sütőpapírt a tepsibe. Én bevallom, nem bajlódom a nyújtással, csak egyszerűen beleteszem a tepsibe a tésztát, a sütőpapírra, és szétnyomkodom, szétlapítom. Sűrűn rakjuk rá a szilvát úgy, hogy a szilva belseje felfelé nézzen. Szeretem a fahéjat, ezért egy keveset a szilvára szoktam szórni. Már csak a morzsát kell a tetejére morzsolni, és kész is van. Előmelegített sütőben süssük, villanysütőben 5. fokozaton, gázsütőben 4. fokozaton! Sütési idő kb. 25-30 perc. Akkor van készen, ha a morzsa barnulni kezd.
Jó étvágyat!
R. Nagy Csilla
Tweet