Talita

Keresztény női magazin

Sztehlo Gábor: Ember az embertelenségben

kislnyok_bartok 
Sztehlo Gábor (1909-1974), az embermentő evangélikus lelkész élete egy részét, 1961-től haláláig, svájci emigrációban kényszerült tölteni. Ottani igehirdetései egyikéből idézünk, amelyben a másik emberhez vezető útról beszél.
A hetvenes években Svájc már a fogyasztói társadalom bűvöletében élt. Sztehlo Gábor már akkor megtapasztalta azt, amivel mi hazánkban csak az utóbbi évtizedekben szembesültünk.

“Jézus Krisztus közöttünk jár. Ő az igazi ember. Ő segít nekünk is, hogy mi is emberek legyünk az embertelenségben. Ő tölti ki az ember és ember között tátongó űrt.

Világunk gazdag lehetőségekben, jólétben, technikában, csodálatos dolgokban, és tele van olyan emberekkel is, akik megpróbálnak embernek lenni a másik ember nélkül. Ez lehetetlen! De ha mégis megpróbáljuk, akkor az életünk tele lesz küzdelemmel, gyűlölettel és csalódásokkal. Ezért inkább Jézusra hallgassunk, aki a másik emberhez küld minket, hogy így lehessünk igazán emberré. Péter szavaival összefoglalva: “legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak.” Ez nem jelent uniformizálódást, ami unalmas lenne. Merészkedjetek a másik ember közelébe, ne féljetek tőle! A tapasztalható feszültségek borzalmasak. Pedig a cél előtt megvalósulhatna egy olyan közösség, amelyben az emberek nem saját pecsenyéjüket sütögetik, nem különböző célokra törnek, hanem közös asztal mellett, a közös célt szem előtt tartva beszélgetnek egymással.

Az “egyetértés“, “együttérzés” azt jelenti, hogy ami téged érint, azt én is magamra veszem. Nincs irigység, nincs káröröm vagy elzárkózás. Egy vagyok veled!

A “testvérszeretet” vallomás arról, hogy te vagy az én gazdagságom. Ha nem lennél, magányos lennék. Isten világa magányos testvér nélkül. Istennél nincs egyke-rendszer.

A “könyörületesség“-ben átérzem mások nyomorúságát, és nem tudom távol tartani magamtól. Mások ínsége cselekvésre indít.

Az “alázat” nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy nem vagyok jobb, mint te.

Merészkedjetek a másik ember közelébe, és ne féljetek tőle!”

Slosskirche, 1973. augusztus 19.

Forrás: Velünk az Isten! Sztehlo Gábor /…/ igehirdetései. 1972-1974. Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságvédelmi Alapítvány. Budapest, 2005. 81-82.o.

Nyitókép.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162