Talita

Keresztény női magazin

Ti Mind Lelkek Vagytok

Bobby McFerrin1
Bobby McFerrin idén március 11-én lesz 65 éves. A minap talált rá a férjem SpiritYouAll című koncertvideójára, s együtt újra végignéztük. A SpiritYouAll szójáték: kiejtése szerint a spirituálist, lelkit vagy akár a spirituálét mint zenei műfajt jelenti, az íráskép szerint pedig az az értelme, hogy ti mind lelkek vagytok.

Lenyűgözött bennünket, ahogy Bobby egyszerű természetességgel szólítja meg a közönséget. Láttuk, ahogy belevonja őket a saját zenei világába, egyenként kezükbe adva a mikrofont – a koncert 65. percétől a 75. percéig ugyanis magukat megszólítva érző nézők éneklik el a tradicionális „He’s Got the Whole World in His Hands” templomi éneket, a saját improvizatív stílusukban.

Bobby apró tréfák kíséretében mindvégig egy hullámhosszon van az őt kísérő zenészekkel, köztük saját leányával, Madisonnal is, aki vokalistaként működik közre apja 2013-as turnéján, s jókat mulat a papa rögtönzött történetein. Majd a 84. percben kiszólítja még a két fiát is – Taylort és Jevont – a nézők soraiból, és kész a családi templomi kórus. Milyen jó is lehet gyereknek lenni a McFerrin családban, így, szó szerint egy hullámhosszon! Elmosolyodom a látottakon. A koncert végén, a ráadásban pedig a nézőktől vár kérdéseket, melyeket rendre sajátos zenei humorával válaszol meg.

De nem szaporítom a szót, nézzék meg a valamivel több mint 2 órás időtartamú videót! Garantálom, hogy felemelő estében lesz részük, s megtapasztalják, amit mi is, hogy MiMindLelkekVagyunk (így, egybeírva).

Bobby McFerrin2

Bobby McFerrin egyedülálló a capella előadásmódjával, rendkívül széles, négy oktávnyi hangterjedelmével, valamint a szavak nélküli scat-vocaljával vált ismertté. Gyakran vált mellhangról fejhangra, vagyis falzettre, ezzel polifonikus hatást keltve, így képes a kísérő szólamot és a főszólamot is ritmusra pontosan reprodukálni. A ritmushangszereket beat-box technikával, illetve különböző hangképzési technikák felvonultatásával idézi fel. Képes multifonikus éneklésre is, vagyis egy időben két hangot meg tud szólaltatni. Ezt a bámulatos képességét Drive című számában hallhatjuk. Zenepedagógusként is különböző feladatokat vállal; gyakran hívják rendhagyó énekórákra általános, közép- és főiskolákra, egyetemekre. A zenei nevelést szívügyének érzi, célja, hogy a komolyzenészek ne „kényelmesedjenek el”, hanem kotta nélkül is tudjanak zenélni – gondolkodásra, improvizálásra „kényszerüljenek”. Édesapja Robert McFerrin Sr., az első afroamerikai operaénekes, aki szerződést kapott a New York-i Metropolitanben. Kiváló baritonként jelentős szerepei voltak. Édesanyja Sara Cooper, dzsesszénekes és hangképzéstanár, a kaliforniai Fullerton College nyugalmazott professzora. Húga Brenda McFerrin, dzsesszénekes és hangképzéstanár. 1975 óta házas, felesége Debbie Green. Három gyermekük van: Taylor, a nagyobbik fiú szintén zenével foglalkozik, Jevon színész, Madison lányuk még tanul, de részt vett vokalistaként apja 2013-as turnéján. (Forrás: Wikipédia)

A koncertvideó itt megnézhető.

 

Antalffy Yvette
1. kép,    2. kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162