Töklecsót főzök!
Ha egyszer a kabaktermésű zöldségek elkezdenek teremni, akkor nincs megállás! Jó, ha a háziasszony találékony! A töklecsó pedig pont a kreatív háziasszonyok étele!
Egy helyes kis tököt szedtem a kertben, kb. akkorát, mint amekkora paradicsomot a fenti képen látsz, mondjuk fél kilósat. (A paradicsom 488 gramm, megmértem:))
Három közepes fej hagymát olajon üvegesre pirítottam, és fél kilogramm feldarabolt paprikát és öt kisebb apróra vágott paradicsomot (szintén a kertből) dobtam rá, egy kicsit pirítottam együtt. Egy kk. szigorúan magyar pirospaprikát szórtam rá, hogy szép legyen a színe, és egyébként is: nálunk a lecsóban van egy kicsi paprikaőrlemény mindig. Ízlés szerint sóztam, és tettem bele egy kk. cukrot is, hogy a paprikának finomabb legyen az íze. A nagymamám mondta mindig, hogy a kis cukor megszelídíti a zöldpaprika „vad” ízét. Az egészet fedő alatt főztem 5 percig.
Közben a tököt félbevágtam, kiszedtem a közepét (Növendék jércéink egyik kedvence a tök magháza:)). Hámozni nem kellett, mert még annyira gyönge, friss volt a héja. Apró, kb. 1cmx1cm-es kockákra vágtam, és beledobtam a lecsóba. 10 percig fedő alatt főztem mindezt, majd levettem a fedőt, hogy a leve kicsit elpárologjon. Amikor már csak kis lé volt rajta, ráütöttem hat felvert tojást, és kevergetve készre főztem. Mi szárazabban szeretjük a tojást, ezért ez néhány percig tartott.
Friss kenyérrel nagyszerű volt!
Tippem:
Szoktam tojás helyett tejföllel is készíteni, akkor kifőzök hozzá tésztát, és valamilyen savanyúságot is adok mellé.
Kóczián Mária
A szerző fotójával
Korábbi hasonó receptek:
Zöldbabpörkölt rizses-lecsósan
Svájci újkrumpli a “VassMacs’kákoknál”
Tweet