Ünnepi kedvencünk: a néger kocka
Családi és egyházi ünnepek, nagyobb vendégfogadások ritkán telnek el úgy, hogy ne kerülne az asztalra néger kocka. A „néger” szó használata ellen ezúttal még a „polkorrektség” nevében se lehet tiltakozni: a legmagasabb minőséget takarja!
Ez az álomfinom süti három részből áll: tészta, tojáshab és kakaós máz.
Tészta hozzávalói:
- 8 tojássárgája
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg lágy margarin
- 6 evőkanál kakaópor
- 40 dkg liszt
- 2 csomag sütőpor
- kb. 3-4 dl tej, a tészta sűrűségétől függően.
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverjük. Sűrű, de folyós tésztát kapunk. Kizsírozott és lisztezett, magasabb falú tepsibe töltjük úgy, hogy a tészta vastagsága kb. egy ujjnyi legyen. Addig sütjük 160 fokon, amíg a beleszúrt tűre, fogpiszkálóra már nem ragad rá sehol a tészta.
Tipp: A cukor mennyisége csökkenthető (akkor diétásabb lesz), a kakaóporé növelhető (akkor sötétebb színű lesz), ízlés szerint.
Hab hozzávalói:
- 8 tojásfehérje (érdemes megnövelnünk 10-re is!)
- 20 dkg porcukor
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot fokozatosan hozzáadva még tovább verjük. A kisült tészta tetejére simítjuk, és kisebb hőfokon egy kicsit rásütjük a habot, amíg itt-ott halványbarna lesz.
Tipp: A habot felfőzhetjük gőz fölött, habüstben is, és azt simítjuk rá a tésztára. Akkor már nem kell rásütni. Előnye, hogy a hab teteje is fehérebb marad.
Krém:
- 3 tábla csoki
- vagy: 2-3 evőkanál kakaópor, 20 dkg porcukor, 3-4 evőkanál tej, esetleg kiskanálnyi margarin.
Az apróra tört csokit kis vízzel, mikróban felolvasztjuk, és kanállal eloszlatjuk a hab tetjén. Itt-ott látszódjon ki a fehér felület is, akkor érdekesebb lesz a süti!
Ha nincs csokink, magunk is készíthetünk kakaós krémet a fenti összetevőkből – hevítsük össze, és még forrón magasról csorgassuk rá a habra! Hűvös helyen pihentessük, amíg a máz megszilárdul! Utána vízbe mártogatott késsel szeletelhető.
Kölnei Lívia
A szerző fotóival
Korábbi téli süteményeink:
Fiona-szelet – a karácsony jegyében
Ella süti: finomabb, mint a brownie!
Tweet