Talita

Keresztény női magazin

Ünnepi kedvencünk: a néger kocka

Kedvencunkanegerkocka1
Családi és egyházi ünnepek, nagyobb vendégfogadások ritkán telnek el úgy, hogy ne kerülne az asztalra  néger kocka. A „néger” szó használata ellen ezúttal még a „polkorrektség” nevében se lehet tiltakozni: a legmagasabb minőséget takarja!

Ez az álomfinom süti három részből áll: tészta, tojáshab és kakaós máz.

Tészta hozzávalói:

  • 8 tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg lágy margarin
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 40 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • kb. 3-4 dl tej, a tészta sűrűségétől függően.

A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverjük. Sűrű, de folyós tésztát kapunk. Kizsírozott és lisztezett, magasabb falú tepsibe töltjük úgy, hogy a tészta vastagsága kb. egy ujjnyi legyen. Addig sütjük 160 fokon, amíg a beleszúrt tűre, fogpiszkálóra már nem ragad rá sehol a tészta.

Tipp: A cukor mennyisége csökkenthető (akkor diétásabb lesz), a kakaóporé növelhető (akkor sötétebb színű lesz), ízlés szerint.

Hab hozzávalói:

  • 8 tojásfehérje (érdemes megnövelnünk 10-re is!)
  • 20 dkg porcukor

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot fokozatosan hozzáadva még tovább verjük. A kisült tészta tetejére simítjuk, és kisebb hőfokon egy kicsit rásütjük a habot, amíg itt-ott halványbarna lesz.

Tipp: A habot felfőzhetjük gőz fölött, habüstben is, és azt simítjuk rá a tésztára. Akkor már nem kell rásütni. Előnye, hogy a hab teteje is fehérebb marad.

Krém:

  • 3 tábla csoki
  • vagy: 2-3 evőkanál kakaópor, 20 dkg porcukor, 3-4 evőkanál tej, esetleg kiskanálnyi margarin.

Kedvencunkanegerkocka2

Az apróra tört csokit kis vízzel, mikróban felolvasztjuk, és kanállal eloszlatjuk a hab tetjén. Itt-ott látszódjon ki a fehér felület is, akkor érdekesebb lesz a süti!

Ha nincs csokink, magunk is készíthetünk kakaós krémet a fenti összetevőkből – hevítsük össze, és még forrón magasról csorgassuk rá a habra! Hűvös helyen pihentessük, amíg a máz megszilárdul! Utána vízbe mártogatott késsel szeletelhető.

 

Kölnei Lívia

A szerző fotóival

Korábbi téli süteményeink:

A mandarinos süti két élete

Vaníliás kifli

Diós koszorúk és csillagok

Fiona-szelet – a karácsony jegyében

Ella süti: finomabb, mint a brownie!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162