Talita

Keresztény női magazin

Úrnapi virágszőnyeg Pilisszentkereszten

urnap2
Úrnapja az Eucharisztia, Krisztus szent testének és vérének ünnepe a katolikusoknál. A körmenetben az abban az évben elsőáldozó gyerekek virágszirmokat szórnak. Van olyan hely is, ahol az utat teljes szélességében virágszőnyeg borítja. Így van ez Pilisszentkereszten is.


Az Eucharisztia a középpont, az a forrás, ami hitünket táplálja. Étel-ital nélkül a fizikai létünk kerül veszélybe. Az Oltáriszentség nélkül az élő Istennel, a közösséggel való kapcsolatunkat veszíthetjük el. Nem véletlen, hogy Úrnapja az egyik leglátványosabb ünnep.

urnap1

Díszes úrnapi oltár a karzatról

Körmenetet szinte mindenhol tartanak ekkor. De a sűrű virágszőnyeg szokása jobbára már csak Budapest környéki nemzetiségi településeken maradt fenn, például a szlovák nemzetiségi faluban, Pilisszentkereszten (Mlinky).

elsldozk

Elsőáldozók szórják a virágszirmokat

Komoly közösségi munka a rengeteg virág összegyűjtése, az úttest méltó módon való díszítése. A körmenet útvonalán lombsátrakat állítanak, melyek szlovák neve „butka”. Ezek mindegyikét gyertyatartókkal, szentképekkel oltárnak rendezik be, és a négy világtáj felé adott áldást jelképezik. A baldachin alatt vonuló pap mindegyiknél rövid szertartást mutat be, miközben a körmenet áll. A szertartások végén felszólít az Oltáriszentség imádására, és megáldja a híveket.

urnap5

Szertartás az egyik butkánál

Pilisszentkereszten a mai napig tartja magát az a szokás, hogy a menetben elöl két gyertyát vivő fiú és a keresztvivő halad, utánuk külön a férfiak, aztán a ministránsok. Ezután következnek az elsőáldozó kislányok kis kosárkából virágszirmokat szórva, majd a baldachin alatt az Oltáriszentséggel vonuló pap. Legvégül pedig a nők vonulnak.

urnap3

Az elsőáldozó kislányok után viszi a pap a szentségtartót

A menet útvonalán, a Fő utca házainak ablakait is feldíszítik ilyenkor a lakók. Gyertyatartók, szentképek, kisebbektől egészen a festményekig, állnak az ablakokban.

Az úrnapi virágszőnyeg nem csupán esztétikai látványosság, hanem a körmenet felszentelt része, az Oltáriszentség tiszteletét fejezi ki.

urnap4

Bizony, hosszú és fáradságos a körmenet

Kóczián Mária

 

Fotók: Klausz Péter

Kapcsolódó cikkek:

Henri Boulad SJ az eucharisztiáról és a liturgiáról

Ma van Áldozócsütörtök


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162