Zabpehely muffin meggyel
Egészséges és finom! Szívesen osztom meg ennek a különleges meggyes (de sokféle gyümölccsel elkészíthető) muffinnak a receptjét. A családnak eleve dupla adagot készítettem!
Hozzávalók, 2 dl-es csészével mérve:
2 és negyed csésze zabpehely
negyed csésze barna cukor (vagy méz)
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
1 evőkanál sütőpor
1 – másfél csésze befőttlé (lehetőleg meggy)
(ha a befőttlé nem elég, tejjel vagy vízzel lehet higítani)
1 egész tojás
2 evőkanál olaj
2 nagy marék kimagozott megy (vagy meggybefőtt vagy egy üveg meggydzsem)
Elkészítés:
A száraz összetevőket (zabpehely, fahéj, sütőpor) összekevertem. A cukrot vagy mézet elkevertem a tojással, olajjal és a befőtt levével, majd az egészet sűrű masszává kevertem a meggyel együtt. A nyár elején eltett, még híg levű, darabos meggylekváromat használtam fel. Ha nyers meggyel készítjük, akkor ízlés szerint még egy kis mézet vagy cukrot tehetünk a tésztához.
Nem árt, ha a massza áll egy kicsit, és a zabpehely megpuhul. Utána kanállal muffinformákba adagoltam a tésztát.
Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 20 percig sütöttem, de mindenki maga ismeri a saját sütőjét, mindegyik más teljesítményű. A lényeg a kötőtűpróba: ha már nem ragad a tészta, akkor kész.
Frissen különlegesen finom! Ami megmaradt, azt kihülés után nejlonzacskóban tettem el másnapra.
Tipp: Almával is elkészítettem már: egy nagy almát apróra vágva belekevertem egy adag zabpelyhes tésztába. Lehet gazdagítani egy marék durvára vágott dióval, negyed csészényi mazsolával. Aki pedig jobban örülne, ha a tészta nem lenne ennyire “darabos”, megőrölheti (ledarálhatja) a zabpelyhet, amiből a muffin készül.
Kölnei Lívia
Korábbi muffinjaink:
Sütigatyó, avagy marcipános-meggyes muffin
Tweet